Beba žrtva necovjecnog zakona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uzbudili su se duhovi nakon objave price o Jasni Kasunic i njenoj djeci koji ne postoje (!) u selu Kurjavici na Višnjanštini. Javili su se pojedinci i skupine gradana užasnuti ovom pricom. Jer, kako je moguce da u civiliziranoj zajednici jedno bolesno dijete i jedna bolesna žena bez ikakvih prihoda i legalnog doma nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu ni bilo kakva gradanska prava, osim na socijalnu pomoc, samo zato jer nemaju legalno prebivalište? Njeno najmanje bolesno dijete nema zdravstvenu zaštitu, a cetvero školske djece živi bez kupaonice i toaleta s tekucom vodom.

Prije nekoliko dana objavili smo pricu o 38-godišnjoj Jasni Kasunic, majci cetvero djece, od kojih najmladi Luka ima tek 8,5 mjeseci, a koja je prije dva tjedna ostala bez supruga Vlade Pavlovica, koji je iznenada preminuo u 44. godini. Živjeli su 13 godina u ruševnoj kuci koju im je vlasnica ponudila da ne propadne do kraja, ali nisu dobili ugovor o stanovanju, pa su i dalje koristili dokumente s ranije legalne adrese u višnjanskom selu Farini. Pokojni Pavlovic pokušavao je trajno riješiti pitanje doma za svoju obitelj kupnjom gradevinskog zemljišta ili ruševne kuce koju bi popravio, buduci da je bio zidar, ali mu to nije uspjelo. Problem je eskalirao kada mu je istekla osobna iskaznica, nekoliko mjeseci prije Lukina rodenja. Nije mogao pribaviti novi dokument jer nije imao dokaz o legalnom prebivalištu u višnjanskom selu Kurjavici.

Dijete je rodeno sa srcanom manom i mora na operaciju, ali obitelj ga je, prema hrvatskim zakonima, mogla samo upisati u maticu rodenih, ali nije dobilo JMBG ni OIB jer otac nije imao dokaz o prebivalištu. A bez ta dva službena broja ne može dobiti zdravstvenu iskaznicu.



- Nekoliko dana prije nego što je otac umro bili su u Centru za socijalnu skrb i prijavili nam problem. Odmah sam poslala dopise Opcini Višnjan i Istarskoj županiji, opisala o cemu se radi i apelirala da suradnjom pronadu rješenje. U meduvremenu, buduci da je otac obitelji umro, u okviru zakona ostvaruju materijalnu pomoc. Bila sam jucer kod njih i objasnila što sve majka mora uciniti da bi se problem poceo rješavati. Nažalost, ona nema nikakvog pisanog traga o ranijim pokušajima, samo prepricane usmene kontakte, a važan je pisani trag, rekla nam je socijalna radnica u poreckom Centru za socijalnu skrb Danijela Juric, zadužena za podrucje Višnjana.

Pitali smo je kako je moguce da bolesno dijete nema zdravstvenu skrb, ali ni socijalnoj radnici nije se bilo lako probiti kroz zakone i proniknuti u srž problema. Konzultirala se, kaže, s policijom. Zakon kojim se regulira prebivalište te dokumenti koji iz toga proizlaze, pa i zdravstvena iskaznica, vrlo su striktni i kazne za nepoštivanje su visoke.

- Centar tu malo može uciniti jer ne raspolažemo prostorom u koji bi obitelj mogla useliti, kaže Juric. Nevjerojatno je da nitko drugi ne osjeca potrebu, ako vec ne obavezu, da pomogne ženi s cetvero djece. Socijalna radnica pokušala je razgovarati sa stanodavkom i rodbinom, ali bez ikakvog uspjeha. O nizu pojedinosti iz razgovora koje je obavila da bi pomogla ne može govoriti jer su osobne prirode, kaže socijalna radnica.



Na pricu iz Kurjavici reagirao je procelnik županova kabineta Miodrag Cerina. - To se mora hitno riješiti. Županija je spremna ponuditi placanje stanarine godinu dana ako Opcina Višnjan nade stan, rekao nam je nacelno Cerina, osobno pogoden ovom pricom. Rezultat ovakvog stava još ocekujemo, a pitali smo i nacelnika Opcine Višnjan Angela Matticha što kani uciniti. - Radimo na tome, bio je jedini kratak Mattichev odgovor.

U Hrvatskoj postoje zakoni, ponajprije Ustav koji u clanku 21 kaže da svatko ima pravo na život, pa tako i nevini, bolesni 8,5-mjesecni Luka, a u clanku 59 hrvatskog Ustava piše da se svakome jamci pravo na zdravstvenu zaštitu. Zašto onda zakoni, koji bi morali biti uskladeni s Ustavom, teškom blatnom cizmom gaze ova dva Lukina temeljna prava - na život i zdravstvenu skrb? Moguce je da se dogodi takav propust u državi koja zakone mijenja kao carape za jednokratnu upotrebu, ali nerazumljivo je da se niti jedan službenik te države koji je došao u kontakt s problemom nije obrecnuo na zakon koji je necovjecan i protivan Ustavu, pa po kratkom postupku postupio drugacije. Jer zakoni u uredenom društvu moraju služiti gradaninu, a ne ogranicavati ga. I tko jamci da se ova prica nece ponoviti, da se nece jednako dogoditi nekoj drugoj obitelji, nekom drugom Luki? Tko ce alarmirati zakonodavca o ovom slucaju? Novinarka, neka nevladina udruga ili državna/županijska ustanova? (Sniježana MATEJCIC)

Broj racuna Jasne Kasunic

Zbog svih citatelja koji su zvali i pitali kako pomoci ovoj obitelji, objavljujemo broj tekuceg racuna Jasne Kasunic u Hrvatskoj poštanskoj banci 32 11 03 50 34.


Podijeli: Facebook Twiter