Radnici Glasa Istre u nedjelju u štrajk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat novinara Hrvatske - podružnica Glas Istre danas je (srijeda, 3. studenoga 2010.) Upravi Glasa Istre novine d.o.o. uputio najavu štrajka, koji ce zapoceti u nedjelju, 7. studenoga. Štrajk ce trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do odluke štrajkaškog odbora.

Sindikat se odlucio na štrajk nakon šest mjeseci bezuspješnog pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru te nakon neuspjelog procesa mirenja, koje je održano 28. listopada, a tijekom kojeg je Uprava još jednom jasno pokazala da nema namjeru pregovarati u dobroj vjeri, vec iskljucivo naredivati.

Uprava želi uvesti šestodnevni radni tjedan, smanjiti osnovicu place te novim koeficijentima još umanjiti place radnika koje su vec gotovo prepolovljene, a istovremeno najavljuje otkaze za cetvrtinu zaposlenih.

Iako smo ispunili sve zakonske pretpostavke za štrajk, u kojem tražimo da se o ovim pitanjima pregovara, a ne da ih poslodavac jednostrano nametne, uslijedila je skandalozna odluka predsjednice arbitraže, sutkinje Županijskog suda u Puli Ondine Vidulin Matijevic, koja je izdavanje novina proglasila djelatnošcu koja se ne može prekidati za vrijeme štrajka!

Sutkinja je za 20 radnika uvela radnu obavezu kao da je pitanje izdavanja novina pitanje života i smrti. Sindikat je bio dužan popisati imena onih radnika koji ce morati raditi te ih dostaviti poslodavcu zajedno s najavom štrajka, a najkasnije tri dana prije pocetka štrajka, što smo danas i ucinili.

Osim što nam je odlukom da novine moraju izlaziti sutkinja onemogucila efekte štrajka, koristeci pritom argumente poslodavca, saznajemo da Uprava vrši velike pritiske na radnike u Glasu Istre. Isto tako, u drugim redakcijama poslodavac traži novinare koji su spremni pisati za Glas Istre dok mi, njegovi radnici, štrajkamo.

Pozivamo naše kolege novinare koji u svojim redakcijama proživljavaju jednake ili slicne probleme, a to su gaženje prava radnika, strah od otkaza, pritiske, cenzure, autocenzure, da stanu uz nas, da se solidariziraju s nama, da ne budu štrajkolomci jer naša je borba, u konacnici, borba i za njihova prava.

Od glavnog urednika Ranka Boroveckog tražimo da bude toliko iskren prema citateljima Glasa Istre da autore clanaka koji nisu novinari Glasa Istre ne skriva iza inicijala G. I., vec da ih potpisuje punim imenom i prezimenom.

Ako vec ne želi stati uz svoje novinare, ako u pet mjeseci otkako je stupio na funkciju glavnog urednika nije niti jednom sazvao redakcijski sastanak i svima se bar predstavio (!?), ukoliko smatra da je njegova uloga biti cenzor, produžena ruka Uprave, a ne prvi covjek redakcije koji štiti svoje novinare, nadamo se da ce biti barem minimalno korektan prema cjelokupnoj javnosti u profesionalnom i etickom "punjenju" Glasa Istre dok radnici štrajkaju.

Radnici vec mjesecima rade u tvrtki u kojoj se ne poštuju ni zakoni ni ugovori, a svoje postupke Uprava opravdava nedostatkom novca, dok istovremeno iz placa radnika, protuzakonito i kršeci ugovore o radu, vraca dugove bivše tvrtke Glas Istre d.o.o. koja je propala zbog poslova koji nemaju veze s novinarstvom - zbog mešetarenja zemljištem i nekretninama.

Uprava najavljuje otkaze i nova smanjenja materijalnih prava radnika, što pravda ekonomskom krizom i padom tiraže, a upravo su bivši i sadašnji vlasnici povezivanjem s vladajucom strankom u Istri i tajnim posudivanjem deset milijuna kuna iz javnih lokalnih poduzeca srušili vjerodostojnost ovih novina te su svojim odlukama izravni krivci za pad prodaje Glasa Istre.

Sve su otvorenija i ucestalija cenzuriranja novinara kada je u pitanju ikakva ozbiljna kritika IDS-a, ali isto tako i kada se piše o poslovanjima tvrtki koje su vlasnicki povezane s Puljankom odnosno s poslovnim partnerima koji suraduju s istarskom vlašcu ili Upravom.

Novinar koji stvara pod pritiskom otkaza i cija se prava krše postaje laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru. Neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine pa zajedno s medijskim radnicima stradavaju i citatelji, gradani te u konacnici i - društvo. (Sindikat novinara Hrvatske - podružnica Glas Istre, glavna povjerenica Maša Jerin)


Podijeli: Facebook Twiter