Djecak izvan životne opasnosti, ali pod nadzorom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu oko 5.45 sati, izlazeci iz zgrade na adresi Riva 4 Damir Radakovic je na nogostupu pronašao promrzlog djecaka slomljene noge, dijete svog susjeda, i o tome obavijestio policiju jer djecakovog oca navodno nije bilo doma.

Kako je cetverogodišnjak dospio na ulicu, kako je slomio nogu i što mu se zapravo dogodilo, za sada nije poznato, kao ni koliko je vremena proveo na ulici u hladnoj noci.

Sam kod kuce?
"Odlazio sam na posao kada sam ispred zgrade ugledao uplakanog djecaka kako leži nasred plocnika. Prepoznao sam susjedovo dijete i krenuo potražiti oca, no nije ga bilo kuci. Obavijestio sam Hitnu pomoc. Djecak je bio pri svijesti. Eto, to je sve što vam mogu reci", rekao nam je Radakovic.

Premda smo iz policije najprije doznali da je cetverogodišnjak prevezen u djecju bolnicu na Kantridi, tijekom dana se ispostavilo da je zbog teških ozljeda, posebice glave, prevezen u djecju bolnicu u Klaicevoj u Zagrebu.

Ubrzo nakon što je mališan zbrinut, pulska je policija u srijedu privela i djecakove roditelje, oca Sinišu S. i majku Lidiju S., da bi se razriješile okolnosti ovog šokantnog dogadaja.

Žrtva nasilja ili nesrece?

Kriminalisticka obrada nad roditeljima potrajala je cijeli dan pa je ostalo nepoznato je li djecak žrtva nasilja i je li obrada rezultirala policijskom prijavom protiv roditelja ili pak njihovim privodenjem u istražni centar.

Dok se policija službeno ne oglasi, ostaju otvorene sve mogucnosti, pa i ta da je djecak možda sam izašao iz stana i doživio nezgodu na stepenicama zgrade. O pronalasku teško ozlijedenog djecaka policija je u srijedu rano ujutro izvijestila i pulski Centar za socijalnu skrb, iz kojeg se medutim nije moglo doznati ništa više o okolnostima dogadaja, kao ni o samoj obitelji, odnosno roditeljima djecaka.

Ravnatelj pulskog centra Marino Folo kazao je tek da ce u suradnji s policijom poduzeti sve mjere i radnje u interesu zaštite djeteta.

Neslužbeno se pak doznaje da su djecakovi roditelji pred rastavom braka te da je ozlijedeni mališan pronaden ispred zgrade na adresi na kojoj je prijavljen njegov otac, dok majka navodno stanuje na drugoj adresi. (M. KOŠTA, S. PERŠIC)

Dijete primljeno u Klaicevu bolnicu

Cetverogodišnjak N. S. dovezen je u Kliniku za djecje bolesti u Klaicevoj u Zagrebu i smješten na odjel intenzivne njege, potvrdio nam je ravnatelj klinike Goran Roic.

Djecak nije u neposrednoj životnoj opasnosti, a zbog višestrukih prijeloma i ozljeda kostura, grudnog koša i pluca narednih ce dana biti podvrgnut operacijama. Stanje mu je zasad stabilno, u kontaktu je s okolinom, a lijecnici ocekuju da ce njegov oporavak potrajati tjednima.

"Dijete nije neposredno životno ugroženo, ali ce još neko vrijeme biti pod stalnim monitoringom osnovnih životnih funkcija", kaže Roic.

Iako su napravili kompletnu dijagnosticku obradu, lijecnici na temelju toga ne mogu pouzdano zakljuciti nacin ozljedivanja djeteta. Cetverogodišnjak ima višestruke ozljede na raznim mjestima na tijelu, što po Roicevim rijecima može ukazivati na pad, no takav zakljucak ne mora biti tocan.

Ozljede glave po rijecima ravnatelja nisu dominantne, vec je primarna ozljeda koja zahtijeva poseban lijecnicki tretman, ozljeda grudnog koša i pluca. (Lj. B. M./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter