Casne mogu s maramom, muslimanke ne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puljanka Margarita Bajrami (18) je dvije godine štedjela da bi mogla pohadati autoškolu i položiti vozacki ispit, sve je odradila kako treba, ali nije se nadala da ce je na putu do vozacke dozvole zaustaviti problemi zbog njene muslimanske vjeroispovijesti. Naime, u PU istarskoj joj zbog marame na glavi nisu priznali valjanost fotografije i ne žele joj izdati vozacku dozvolu.

- Na osobnoj i putovnici nemam maramu jer sam ih ranije napravila, a maramu sam, po vlastitoj želji i odluci, pocela nositi sa 17 godina, nešto više. Takva se krecem gradom, idem u školu, a ubuduce bi upravo tako trebala izgledati i za volanom, tako da doista ne znam u cemu je problem, rekla nam je Bajrami.

Medutim, ni službenica na šalteru nije bila posve sigurna kako postupiti te je zatražila od Margarite da malo saceka dok se raspita kod mjerodavnih osoba.

U meduvremenu je stigao i Margaritin otac koji je od službenice zatražio da im napismeno navede sve razloge zbog kojih njegovoj kceri ne mogu izdati vozacku. Umjesto toga dostavljen im je zapisnik koji se popunjava u slucaju gubitka dokumenta ili promjene podataka tako da su ostali zbunjeni, ali im je pojašnjeno da oni moraju predati zahtjev da im se odobri na dokumentu fotografija s maramom, uz upozorenje da ce im zahtjev sigurno biti odbijen.



Na upit o tome je li do sada znalo biti kakvih teškoca, imam Esad Jukan kaže da je u Puli ranije znalo biti problema s putovnicama i osobnim iskaznicama, ali se nitko nije požalio zbog vozacke dozvole.

- Medutim, ni problema s osobnim i putovnicama nismo imali od srpnja nadalje. Konkretno, moja je supruga upravo zbog fotografije imala problema s osobnom iskaznicom prije godinu dana. No, tada je imala i status stranca. Kada je dobila domovnicu i napravila osobnu, nitko je ništa nije pitao niti je imala problema zbog fotografije s maramom. Osobna i putovnica ipak su identifikacijski dokumenti i ako njih izdaju ne znam zašto ne bi i vozacku. Osim toga, u Zagrebu te probleme ne rade niti za vozacke dozvole. Zašto je u Puli to problem, morat cete pitati njih, kaže imam Jukan.

Od nacelnika PU istarske Mladena Blaškovica dobili smo kratak odgovor da je rješenje o odbijanju njenog zahtjeva izdano u skladu sa clankom 6. Pravilnika o vozackim dozvolama. U njemu se navodi da "osoba mora biti fotografirana s lica, otkrivena cela, bez pokrivala za glavu (šešira, kape, marame) tako da 70 do 80 posto visine fotografije pokazuje glavu osobe od brade do tjemena". Iako je, dakle, zakon jasan, ostaje pitanje zašto netko može s maramom na fotografiju, a nekom je to zabranjeno.

- Imamo dosta protesta pripadnika islamske zajednice u Istri, Bošnjaka i Albanaca, da neke službe vrše strašan pritisak na njih, kaže Šemso Tankovic, saborski zastupnik. - U Istri se prema pripadnicima islamske zajednice provodi tihi diskriminirajuci oblik ponašanja. Samo mali broj vjernica nosi maramu i mislim da bi MUP to trebao poštivati. U nekim sredinama se to poštuje. Pa i casne sestre imaju prilicno slicne odore i bez problema dobivaju vozacke... U Istarskoj županiji taj je model policijskog šovinizma vec dugo izražen.

- Najprije treba istaknuti da se radi o lošem zakonu, u kojem stoji da tradicionalnu nošnju na fotografijama za dokumente mogu imati samo starije žene. Ocito je da se taj zakon donio preko koljena i da ga je moguce tumaciti na razne nacine, kaže Šefko Efendija Omerbašic, zagrebacki muftija.

- Marama na glavi, kao jedan od segmenata šerijata, pravo je svakog vjernika, medutim, to u Hrvatskoj Ustavom niti zakonom nije regulirano, kaže Hasan Catic, predsjednik Glavnog odbora SDA Hrvatske. - Prije tri godine pokrenuli smo u Saboru proceduru da bi se ta pitanja regulirala, ali to nije jednostavno, a pogotovo ne u ova teška vremena kada ni vladajuci ni oporba ne žele ništa poduzimati.


Podijeli: Facebook Twiter