Od Lupoglava do Buzeta zaobilazno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog rekonstrukcije državne ceste od srijede 27. listopada do 27. studenog, dionica Bršcak - Rocko Polje bit ce zatvorena za sav promet. U iducih mjesec dana promet ce se odvijati zaobilazno preko Lupoglava, Pazina i Motovuna.

Na državnoj cesti Buzet - Lupoglav sanacija najkriticnije dionice izmedu Roca i Bršcaka pocela je krajem rujna. Na 1.685 metara dugoj dionici temeljito ce se rekonstruirati kolnik. Investitor su Hrvatske ceste, izvodac radova GP Krk, a zahvat vrijedan oko cetiri milijuna kuna trebao bi biti dovršen do kraja godine. Prilikom rekonstrukcije primijenit ce se takozvana tehnologija hladnog recikliranja materijala.

- Upravo je zbog ove tehnologije izvodac radova bio primoran zatvoriti cestu za sav promet jer stroj koji izvodi recikliranje takve je širine da je nemoguce da se promet za vrijeme glavnih radova odvija jednom trakom. Nažalost, nije se moglo drugacije, izjavio je Davor Bazina, koordinator radova iz Hrvatskih cesta. Rekao je i da je rok za izvodenje glavnih radova realan, ali i da ce pokušati stisnuti izvodaca da intenzivira radove da bi se cesta što prije otvorila za promet jer su svjesni da je obilazni pravac dosta dugacak.

Tijekom pripremnih radova promet se regulirao semaforima, odnosno naizmjenicnim zatvaranjem prometnih traka, a od srijede se zatvara u cijelosti. Zatvaranje prometa na ovom tranzitnom pravcu koji iz smjera tunela Ucka vodi prema granicnom prijelazu Požane moglo bi donijeti poteškoce pa su u Buzetu vršili pritisak na Hrvatske ceste da se cesta ipak ne zatvori za sav promet.

Lokalno stanovništvo uspjet ce se snaci korištenjem gradskih nerazvrstanih cesta preko Kompanja i Erkovcici. Ne bi trebalo biti problema za osobne automobile, najveci ce problem, kažu poznavatelji prilika, biti za autobusni i teretni promet, kojemu je jedini alternativni pravac onaj daleko duži preko Motovuna.

Alternativni pravci


Trasa obilaznog pravca obuhvaca Istarski ipsilon na dionici cvor Lupoglav - cvor Cerovlje - cvor Ivoli - cvor Rogovici (Pazin-zapad). Kao obilaznica koristit ce se i državna cesta Baderna - Pazin - Rogovici na dionici Rogovici - rotor u ulici Draželj u Pazinu - rotor kod kamenoloma u Pazinu - Kicer, zatim županijska cesta Buje -Šterna - Oprtalj - Livade - Karojba - Kicer na dionici Kicer - Karojba - Livade, te državna cesta Ponte Porton - Buzet Lupoglav na dionici Livade - Buzet.


Podijeli: Facebook Twiter