Kreativnošcu protiv recesije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što je kriza dublja, to je kreativnost veca. Znaci li to da je kreativnost najbolji lijek za recesiju? Pitanje je to koje si je postavio svatko tko je ovoga vikenda posjetio 8. Hand Made Festival.

A posljednji dan dodijeljene su tri nagrade za najbolje uredeni štand s obzirom na tematiku ovogodišnjeg izlaganja. Prvonagradena je Greta Catela, druga nagrada pripala je Ivani Demarin i Maji Cerljenko, a treca Andreji Živko.

Cak 200 kreativaca iz svih krajeva Hrvatske ocaralo je posjetitelje koji nisu znali kamo prije pogledati od šarenila interesantnih rukotvorina koje su tri dana plijenile pažnju i znatiželjnike uvele u carobni svijet stvaranja.

Iako je ponuda jeftinih kineskih proizvoda sve veca, mnogi se trude oduprijeti tom trendu i ponuditi domacu kvalitetu. Nje stvarno i ima, a Puljanima se ove godine nudio do sada najveci izbor. Svatko je nešto radio. Netko kupovao, drugi se šetao, treci sudjelovao na besplatnim radionicama, a mnogi su izlagaci stvarali na licu mjesta.

Volite nakit? Izbor je bio nepregledan. Pocevši od onoga Puljanke Tanje Pustijanac Ceke od kockica, za urbane mlade djevojke koje se vole poigravati infantilnim elementima, preko maslinovog prstenja, heklanih prstena od žice, broševa od kljuceva udruge Suncokret, filcanih ogrlica, baroknih privjesaka, filigranskih kreacija od žice i poludragog kamenja pa sve do keramickih ogrlica i svemocnog fima koji u pojedinim rukama postaje prava umjetnicka minijatura.

Ukrasni jastucici, rukom oslikan namještaj, mirisne vrecice za ormare, kremice od prirodnih sastojaka, papuce, igracke za djecu, sve tako lijepo, daleko od Kine i hrvatsko.

Prvi puta gostovao je i Kešidov ducan sa šarenim neformalnim torbicama, haljinama, rukavicama. Marijana Veggian iz Pule predstavila se artiklima i posteljinom za djecu - jorgani, lutkice bavarini, koji romanticnim izgledom i izradom mogu parirati malim francuskim manufakturama.

Skromna autorica o svom radu kaže "Imam troje male djece i s malom curicom sam pocela izradivati predmete za nju. Tako mi je hobby postao životni poziv".

Slicno kaže i slikarica Andreja Živko iz ?urdevca ciji su slike i ogledala pravi umjetnicki dragulji koji vec imaju vojsku obožavatelja: "Ja i muž smo zajedno u tome. Nekom drugom tehnikom dolazim iz kraja naive, pa su mi interesantne reakcije. Uvijek nešto radim. Osim što sam završila Pedagošku akademiju, majka sam dvoje djece i s ovim sam radom shvatila da treba raditi ono što se voli. A za tako nešto treba strpljenja, volje i hrabrosti."

Izgleda da su hrabrost i volja kljuc uspjeha sajma. To potvrduju svi oni koji su izložili, a koje je nemoguce nabrojiti. Neki to vec jako dugo rade, pa tradicijom i dalje šarmiraju poput Goranskih vunarica iz Ravne Gore ili pak Šestinskih švelja koje su vjecno aktualne izradom narodnih nošnji. A tek domaci sapuni kojih je bilo na nekoliko štandova?...

Od tradicije do fantazije, za svakoga po nešto s etiketom "rucno radeno u Hrvatskoj" ispunilo je ovaj vikend, i unijelo optizimam u hladne dane koji slijede.


Podijeli: Facebook Twiter