Nacionalnost važna za izbor ravnateljice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Školski odbor dvaput je vecinom glasova izabrao Marizu Labinjan, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na njen izbor nije imalo primjedbi. No ona ipak nije postala ravnateljica Talijanske osnovne škole Novigrad.

Razlog je, tvrdi Labinjan, njena nacionalna pripadnost. Ona je Hrvatica, profesorica engleskog jezika školovana u Italiji i u istoj školi radi gotovo dva desetljeca.

- Da je problem u mojoj nacionalnosti, dali su mi do znanja predsjednica novigradske Zajednice Talijana Paola Legovich Hrobat, predsjednik Izvršnog odbora ZT-a Glauco Bevilacqua, koji navodno nije ni gradanin Hrvatske, zamjenica župana Viviana Benussi i predsjednik Izvršnog vijeca Talijanske unije Maurizio Tremul, a podržali su ih gradonacelnik Anteo Milos i županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica.



Benussi je to potvrdila s: "Meio un zoto, meio un gobo, meio un storto, uno qualsiasi – basta che sia italian" (Bolje šepav, grbav, kriv, bilo kakav - samo da je Talijan), rekla je naša sugovornica. Benussi nije željela potvrditi ni demantirati je li spornu izjavu izrekla, no odlucno tvrdi da je krivo interpretirana i dodaje da je rasprava o tome ispod njenog digniteta.

Prema rijecima Labinjan, gradonacelnik Milos je intervenirao vec nakon prvog natjecaja iz studenog prošle godine, tražeci poništenje uz objašnjenje da Grad nije znao da je natjecaj raspisan, a želio je predložiti svog kandidata.

Usprkos tome školski odbor je glasao, ispricala je, a Bevilacqua je tražio poništenje, jer da je jedna clanica promijenila mišljenje i da bivšoj ravnateljici treba dozvoliti da odradi uvjete za umirovljenje, cemu je i udovoljeno. Na novom natjecaju iz lipnja školski odbor je ponovno dao prednost Labinjan, usprkos tome što je druga kandidatkinja – Floriana Bassanese Radin imala podršku osnivaca škole - Županije, Grada i ZT-a.



Medutim, nije odbor stigao potvrditi imenovanje jer dvaput nije uspio okupiti vecinu clanova. Ured državne uprave ga je slijedom toga raspustio i imenovao povjerenstvo koje privremeno obavlja njegovu funkciju. Bivša ravnateljica je umirovljena, a troclano povjerenstvo je na prijedlog clanice Legovich Hrobat kao v. d. ravnatelja imenovalo profesora likovne kulture Luku Stojnica iz Poreca, koji se deklarira kao Talijan.

Labinjan spominje "spregu pojedinih predstavnika ZT-a, Grada i Županije" te pritiske i vrijedanja kojima je bila izložena, kao i pojedini clanovi školskog odbora te školski kolektiv. Sumnja da je na neke clanove školskog odbora izvršen pritisak, pa je zato na kraju to tijelo raspušteno.

- Nakon drugog natjecaja i glasanja pozvana sam na razgovor u ZT s gospodom Legovich Hrobat, Benussi, Tremul, Bevilacqua, Torbica i Milos. Ova posljednja trojica su izrazila potpuno neslaganje s mojim imenovanjem i pitala me kako mislim obnašati tu funkciju ako su ZT, Grad i Županija protiv mene.





Bevilacqua je izjavio da se u našoj školi ništa ne radi, da sam izabrana da bismo tako nastavili i da ne želimo sustav izmedu škole i zajednice koji bi funkcionirao. Tremul je naglasio da sukladno zakonu u slucaju jednakih uvjeta prednost imaju kandidati talijanske manjine. Nisu me htjeli do kraja saslušati, odbacili su moje argumente i zatražili ponovni susret za rješavanje situacije, objašnjava naša sugovornica.

Nakon tog razgovora kolege su joj se odlucile pridružiti na sljedecem sastanku, ali ih je, kaže Labinjan, Bevilacqua "izbacio" iz ZT-a. (Kristina FLEGAR)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter