Otkriven spomenik Majci Terezi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na zelenoj površini ispred crkve Gospe od Mora u petak je otkriven spomenik Majci Terezi. Rijec je o broncanom kipu, visokom oko tri metra, koji je osobni dar Vladimira Todorovica, gradonacelnika Opcine Centar Skopje gradu Puli.

Razlog je što je Todorovic proveo djetinjstvo u našem gradu, a danas je, osim što je na celu Skopja, i poduzetnik koji zapošljava tisucu ljudi te je osjecao dužnost odužiti se Puli.

- Sretan sam što sam medu vama, u Puli, gdje jednim znacajnim dijelom svoje duše trajno pripadam jer je neraskidiv dio mog života vezan uz ovaj grad. Pula je do današnjeg dana ostala jedna od najsnažnijih uspomena iz moje rane mladosti i zato sam svim srcem želio tu usmenu sacuvati i obilježiti prigodnim darom dubljeg emotivnog smisla, a to je skulptura Majke Tereze ciji je autor ugledni i renomirani makedonski kipar, akademik Tome Serafimovski te ujedno i doprinos obilježavanju stote obljetnice rodenja Majke Tereze, rekao je Todorovic te pojasnio da se radi o replici izradenoj u zagrebackoj ljevaonici, ciji se original nalazi u Vatikanu.



Dodao je da je Skopje, njegov rodni grad, u svijetu poznat i kao grad humanosti i solidarnosti, gdje je rodena "majka gladnih, ubogih i bezdomnih, žena puna neizmjerne ljubavi i dobrote prema svima, Agnes Gonxha Bojaxhiu, poznatija kao Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir".

- Iskreno se nadam da ce ovo spomen-obilježje pred lijepom pulskom crkvom ulijevati vjeru, ljubav i nadu medu gradanima Pule i medu svima koji Pulu posjecuju ili ovdje borave te ce kod sadašnjih i buducih generacija cuvati živom uspomenu na Majku Terezu, uspomenu koja ce buditi prijatne i nadahnjujuce osjecaje u dušama sljedbenika i štovatelja njezinog velikog humanog poslanstva. Držim da je ovo znacajan trenutak i za novo uzajamno upoznavanje i poštovanje, zalog još dubljeg prijateljstva i snažnijeg povezivanja makedonskog i hrvatskog naroda.

Gradonacelnik Boris Miletic ustvrdio je da se šalju poruke novim generacijama da s pravim vrijednostima iznjedre još bolje društvo. Spomenik Majci Terezi otkrili su zajednicki dva gradonacelnika, a blagoslovio ga je biskup porecko-pulske biskupije mons. Ivan Milovan.


Podijeli: Facebook Twiter