Što se sve može od voca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vocarska Kaldirština u nedjelju je privukla oko dvije tisuce posjetitelja koji su pohodili drugu Feštu od fruti, manifestaciju zamišljenu da promovira kaldirsko voce i proizvode od toga voca, uz tradicijska i moderna umijeca ovdašnjih ljudi koji od plodova te "istarske Kalifornije" mogu i znaju napraviti svakojake ukusne delicije.

Osnovu fešte cinio je izložbeno-degustacijsko-prodajni sajam na kojemu je svoje proizvode izložilo desetak proizvodaca iz kaldirskog kraja - uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Svoje su proizvode izložila i na kušanje posjetiteljima ponudila obiteljska poljoprivredna gospodarstva Livija Prodana, Marija Štefanica, Tarcizija Laganisa, Ratka Rabaka, Vlade Božica, Vinka Dantinjane, Josipa Dantinjane, Ivana Štefanica, Igora Božica, zatim vinarije Bertoša i Benvenuti, te Udruga mladih.



Uz vina i rakije te maslinova ulja, što je vec "klasicni" asortiman sajmova, izložene su i mnoge vrste vocnih likera i sokova, marmelade i džemovi, med, kolaci i druge slastice, kompoti, i naravno svježe voce. Bilo je i zanimljivih iznenadenja poput likera od jagoda, marmelade od smokava ili miješane marmelade od šljiva i rajcice. Prvi put je neki proizvodac iz ovog kraja - vinarija Benvenuti - predstavio slatko desertno vino od prosušenog grožda, a zanimljiva je bila i slastica (još uvijek bez odgovarajuceg imena) od miješanog sušenog pa mljevenog raznog voca, slicno smokvenjaku.



Štandovi su obilovali atraktivnim bojama i oblicima, darivajuci posjetitelje još ugodnijim mirisima i okusima, no "režija" Fešte od fruti išla je i korak dalje: zašto bi se marmelada samo kušala ako se gostima može i pokazati kako se ona priprema? Zato se usred sajma u velikoj padeli pred svima kuhala marmelada od šljiva, a na istom štandu pekle su se i povece palacinke koje su mazane marmeladom direktno iz padele. U redu za palacinke rijetko kad je bilo manje od deset ljudi odjednom! Na raspolaganju je bila i pletena štruca od tri vrste tijesta - dugacka dva metra.



Izuzetno veliko zanimanje posjetitelja pobudio je i gastro-show mladog, ali darovitog kuhara Mladena Vollmara, koji je pripremao nekoliko klasicnih istarskih jela - ali uz posebne dodatke iz kaldirskih vocnjaka i vrtova. Uz asistenciju pomocnica iz Udruge mladih, Vollmar je pripremao, a posjetitelji s oduševljenjem "tamanili", piletinu u umaku od bresaka i naranci s palentom kojoj su dodane maline i rokulja, zatim šugo od srnetine sa suhim šljivama takoder uz palentu kao prilog, karamelizirane kruške u umaku od terana i naposljetku njoke sa šljivama.


Podijeli: Facebook Twiter