Tuberfest - prica o tartufima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo mjesto tartufara uz rub Motovunske šume svake se jeseni pretvara u veliko sajamsko središte. Svoja su vrata u Livadama protekle nedjelje otvorila cak dva sajamska šatora - Guinessovog rekordera Giancarla Zigantea na novoj lokaciji nedaleko od njegovog restorana i 17. Tuberfesta, tradicionalnog sajma tartufa i poljoprivrednih proizvoda.



Znacaj regionalnog sajma svojim je dolaskom u Livade potvrdio i predsjednik Ivo Josipovic koji je tartufarima zaželio da skupocjenim tartufima osvoje nova tržišta.



Pod velikim šatorom 17. Tuberfesta predstavilo se pet tvrtki registriranih za promet tartufima: Natura iz Buzeta, Miro tartufi iz Motovuna, Vižintin iz Baredina, Ipša iz Ipši i ?ulijano iz Puhi kod Livada. Iako su tartufi jeftiniji nego u isto vrijeme lani, (kilogram prve klase prodavao se po 10.000 kuna), cijene su im i dalje vrtoglave pa su se skupocjene gljive više mirisale i fotografirale nego kupovale.



Posjet Tuberfestu ne završava samo na razgledavanju tartufa. Podzemne gljive se tijekom sajma mogu licitirati, degustirati, pripremati ili pak tražiti. U gastronomskom nadmetanju protekle nedjelje okušale su se glumice Matija Prskalo i Ankica Dobric, a pokazno traženje tartufa uz pomoc pasa vec je tradicionalno odradio tartufar Ivica Kalcic.

Promovirajuci bijeli tartuf kao izvoran hrvatski proizvod, u dolini Mirne u proteklih su 17 godina stvorili prepoznatljiv brend, a uz sajam tartufa kao središnji sadržaj uspješno razvijaju i sajam poljoprivrednih proizvoda. Tuberfest u organizaciji Turisticke zajednice Oprtlja ove je godine okupio rekordnih 60-ak izlagaca, cak 25 posto više nego lani.



Turisticka zajednica Vižinade predstavila je proizvode svojih pet izlagaca, Agrooprtalj i Turisticka zajednica Grožnjana sudjelovale su s po sedam izlagaca, Klaster turistickih zajednica Buja, Brtonigle, Novigrada i Umaga s desetak, a najbrojnija Bio-Istra iz Poreca okupila je cak 15 izlagaca te prezentirala projekt "Delicije zlatnog vremena", stare likere, vina i rakije. Na sajmu su sudjelovali i PITIP d.o.o., OPG Farina, R&? Buzet, OPG Terlevic, Pršuti Milohanic, Natura d.o.o., Hrvatska udruga gradova ulja, Kroštolo Livade, Monika - radionica kolaca Prgomet, OPG Brcic i Vina Bertoša.

Tuberfest u dolini Mirne traje još dvije nedjelje do 24. listopada, a Giancarlo Zigante sajamske sadržaje u privatnoj režiji nastavlja do 14. studenog.


Podijeli: Facebook Twiter