Tito ponovo najbrži i najljepši

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gordan Galant iz Rovinja dvostruki je slavodobitnik 2. državne i 6. županijske smotre istarskih magaraca u nedjelju u Juršicima. Njegov osmogodišnji istarski tovar Tito osvojio je titulu najljepšeg magarca na smotri, a najbrži je bio i u atraktivnoj utrci te je obje pobjede odnio vec treci put u ovih šest godina.



Trka na tovarima nije nimalo bezazlena zabava, u što su se gledatelji mogli uvjeriti vec na samom startu kada je upravo Galant pao s magarca, no ubrzo se pridigao i nastavio trku, te na cilj stigao prvi. Pred samim ciljem nezgodno je pao još jedan iskusni jahac udarivši glavom o pod, ali su mu gledatelji i kolege odmah priskocili u pomoc, a osim kvrge na glavi i vrtoglavice nije imao drugih ozljeda.



U Juršicima se okupilo 40-ak uzgajivaca magaraca iz cijele Istre sa svojim grlima koja su se natjecala u pet kategorija, od starijih magaraca i magarica do puladi. Uz dva uzgajivaca istarskog goveda, Maria Udovicica i Maria Gašparinija, clanovi žirija bili su Mirna Mladenovic i Nidal Korabi iz Hrvatskog centra za konjogojstvo - državne ergele Lipik.



Najljepša magarica bila je sedmogodišnja Pupa uzgajivaca Antonia Ostonia iz Vodnjana, koja je s magaricom Štelom predstavljala jednu od vecih atrakcija na smotri buduci da su bile upregnute u starinski voz. Vožnju na vozu ovom su prilikom prvi put u životu iskušali posjetitelji iz Milana i Muenchena, koji su se oduševili cijelom manifestacijom.



Prva nagrada u kategoriji mladih magarica otišla je Mariu Gašpariniju iz Fabci i njegovoj ?eni, dok je Ruma Martina Bernace iz Tara najljepša u kategoriji magaraca do tri godine. Ipak, daleko najvecu pažnju i osmijehe kako malih tako i velikih posjetitelja izazivali su nestašni, ali i plahi pulici medu kojima je najljepši bio petomjesecni Nero Danila Pištana iz Kaštela.



U sklopu manifestacije uprilicena je i mala smotra istarskih obrtnika koji su posjetiteljima predstavili i ponudili svoje proizvode, od domacih sireva, meda i drugih pcelinjih proizvoda, preko lavande, suvenira i istarskih instrumenata izradenih od maslinovog drva, pa do domacih vina.


Podijeli: Facebook Twiter