U Istri premalo udomitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni dan djeteta obilježile su u cetvrtak u hotelu Histria humanitarna udruga Oaza, Udruga udomitelja Istarske županije, humanitarna udruga Nadomak sunca te Forum za kvalitetno udomiteljstvo razgovarajuci na temu "Jacanje odnosa unutar lokalne zajednice u svrhu podizanja kvalitete udomiteljstva i promocija europskih standarda kvalitete s ciljem pružanja podrške djeci bez odgovarajuce roditeljske skrbi".

Na susretu je ukazano na tri negativne cinjenice - nedostatak tradicije udomiteljstva u Istri te smještaj djece bez odgovarajuce roditeljske skrbi u ustanove, srodnicke obitelji ili one izvan Istre, odnosno daleko od roditelja i rodbine, s kojima bi trebala imati redovne kontakte.

Treca se odnosi na institucije koje ne smiju predstavljati dugotrajno ili trajno rješenje za smještaj djece buduci da im u njima ne može biti pruženo iskustvo obiteljskog okruženja i toplog doma. Zbog svega toga neophodno je promovirati i poticati udomiteljstvo u Istri, koje ne samo da omogucava djeci emotivno vezanje za zamjenske roditelje, vec kod njih razvija privrženost i samouvjerenost.

Na ovom podrucju udomitelja je, kažu, još uvijek premalo te je potrebno raditi na povecanju kvalitete smještaja razvijanjem više oblika specijaliziranog udomiteljstva, primjerice udomiteljstvo dojencadi i male djece, hitno udomiteljstvo, udomiteljstvo za djecu s poremecajem u ponašanju...

Zakljuceno je i da bi za promociju udomiteljstva trebao biti zadužen tim predstavnika svih sudionika, koji je neophodno oformiti, dok bi veliku ulogu u poticanju, putem uvrštenja pojedinih odluka u akte, poput jednokratne pomoci ili pomoci pri školovanju, mogla imati lokalna samouprava.

Mediji pak ne bi trebali naglašavati pojedine negativne dogadaje vezane za djecu bez odgovarajuce roditeljske skrbi, odnosno nedovoljno izvještavati o pozitivnim nastojanjima u lokalnoj zajednici da se takvoj djeci pomogne buduci da se na taj nacin u javnosti stvara negativna slika svih sudionika skrbi.

Izvješcima sudionika o doprinosima u razvoju udomiteljstva dobivena je slika o trenutnoj situaciji u kojoj podršku i strucno savjetovanje pružaju djelatnici centara za socijalnu skrb, Obiteljskog centra i Djecjeg doma. Za pomoc programima i radu udomiteljskih udruga zadužena je lokalna samouprava, dok razni donatori daju financijsku podršku, doprinose volonterskom radu te doniraju usluge i materijale. (I. N. TURKOVIC)

Nužna baza podataka udomitelja

Na susretu je zakljuceno da bi na ovakvim okupljanjima trebali sudjelovati predstavnici suda, kojima bi to bila prilika da se bolje upoznaju s udomiteljstvom, potrebama djece i opcenito problematikom neodgovarajuce roditeljske skrbi.

Djelatnici centara za socijalnu skrb mogli bi biti rastereceni kada bi bio omogucen razvoj nezavisnih agencija koje bi ujedno dale individualnu podršku udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci, smatraju sudionici susreta prema cijem mišljenju treba izraditi i bazu podataka svih udomitelja te slobodnih kapaciteta za smještaj djece.


Podijeli: Facebook Twiter