Valalti cetiri zvjezdice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Urbanisticki plan turisticke zone Valalta, koja se nalazi južno od ulaza u Limski kanal, izraden je nakon donošenja Generalnog urbanistickog plana Rovinja. Cilj mu je da cjelokupnu ponudu u tom turistickom naselju izgradenom još 1960. podigne na cetiri zvjezdice. Vec pocetkom izrade plana odustalo se od gradnje hotela, pa ce u Valalti ostati samo bungalovi, mobilne kucice i autokamp.

Valalta, ciji je vlasnik istoimeno dionicko društvo, omedena s dva zašticena podrucja - Limskim kanalom te rovinjskom obalom i otocjem. Maksimalan broj ležajeva na podrucju koje obuhvaca 95 hektara bit ce sedam tisuca, pa ce gostiju biti jednak broj ili manje nego dosad.

Plan omogucuje neke dodatne sadržaje. Uz rekonstrukciju postojecih ugostiteljskih punktova moci ce se izgraditi jedan novi. Moci ce se rekonstruirati i sportski objekti. Predviden je i prostor za servisne djelatnosti, te za smještaj procistaca otpadnih voda.

Nauticka luka se nece širiti, a u zašticenoj uvali Saline zabranit ce se sidrenje. Kao zašticeno podrucje, Saline su takoder ukljucene u plan, pa je odreden režim njihovog korištenja. U uvali ce se omoguciti rekreativno veslanje i jedrenje.



U plan su ukljucena i obiteljska domacinstva uz rubove urbaniziranog podrucja. Njima ce, uz sadašnje poljoprivredne djelatnosti, biti omoguceno i bavljenje turizmom. U pripremama za donošenje plana osvježena je studija uredenja krajobraza, koja predvida uredenje obale, hortikulturu i turisticki krajobraz na podrucju gdje se kampira.

Predstavljajuci plan arhitekt Filip Šrajer iz zagrebacke tvrtke Urbing naglasio je da je cilj uredenje citavog podrucja i dobivanje više kategorije, širenja podrucja turistickog kampa prema Limskom kanalu te smještaj mobilnih kucica.

Rolando Šaina dao je primjedbu na zabranu sidrenja u Salini, u kojoj male camce vežu stanovnici okolnih stancija i ribari, pa je predložio da im se i dalje dopusti privez. Poljoprivrednik Rudolf Matoševic predložio je da se ne zabrani prolaz poljskim putom prema Salini jer ce se tako onemoguciti obradivanje tamošnjih kampanja. I Šrajer i direktor Urbinga Darko Martinec rekli su da se može dozvoliti prolaz onima koji tu imaju polja. Više problema bit ce sa zamolbom Matoševica da si na parceli na kojoj i stanuje izgradi gospodarski objekt.

Elvis Mujacevic, koji ima parcelu na sjevernom dijelu urbaniziranog prostora, zatražio je da mu se omoguci turisticka izgradnja i pristup cestom kroz turisticko naselje. Od izradivaca plana dobio je upute kako da sastavi prijedlog za svoje zemljište. Slicno je odgovoreno obiteljima Lanca i Orbanic, koje stanuju uz glavni ulaz u Valaltu.

Svi zainteresirani upuceni su da pismene prijedloge upute predlagacu Gradu Rovinju do 11. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter