Vatrogasci spasili Lunu iz jame

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatrogasci buzetske Javne vatrogasne postrojbe spasili su u srijedu psa koji je upao u desetak metara duboku krašku jamu u selu Klenovšcak na Cicariji, a akcija njegova izvlacenja trajala je oko sat i pol.

Cistokrvni njemacki ovcar, dvogodišnja ženka Luna, nestala je u nedjelju navecer. Pretpostavlja se da je trcala za mackom, poskliznula se i upala u jamu u kojoj je provela dva dana i tri noci, sve dok je u srijedu ujutro nisu izvukli vatrogasci. Jama je duboka dvadesetak metara, no pas se zaustavio na prvom nivou dubokom desetak metara.

U akciju su otišla dva vatrogasca JVP-a osposobljena za spašavanje - Robi Jermaniš koji je prošao alpinisticki tecaj i Klaudio Fabris, speleolog i predsjednik Speleološkog društva Cicarija.

- Spustili smo se do psa s alpinistickom opremom. Vezali smo ga u trokut sjedalicu, zakacili s karabinima i drugim užetom izvukli van, izjavio je Jermaniš. Veterinar je pregledao psa - prošao je bez ozljeda, ali je bio iscrpljen i gladan.



- Presretna sam i zahvalna. Luna je meni više nego najbolji prijatelj, ona mi je sve na svijetu, rekla nam je vlasnica psa 73-godišnja Danica Sincic, koja živi sama i jedna je od tri stalna stanovnika Klenovšcaka.

- Vjerojatno je potrcala za mackom, ali kako je ulaz u jamu prekrila ribida, upala je unutra. U ponedjeljak sam prvo išla pogledati tu jamu iza kuce, no nisam je cula. Citav ponedjeljak i utorak tražila sam je u okolnim zaseocima da bih danas cula lavež iz jame i odmah pozvala vatrogasce u pomoc, rekla je Danica.

Ovo nije prvi puta da su vatrogasci spašavali psa iz kraških jama ili provalija. Prije tri godine izvukli su jednog iz provalije s padina Sopota nedaleko od Strane, a prije osam godina iz tridesetak metara duboke jame na Cicariji kod Rašpora.

Procjenjuje se da je na Cicariji dvjestotinjak kraških jama. Podrucna vatrogasna zajednica iz Buzeta pokrenula je inicijativu da se jame GPS-om lociraju, oznace na karti, a one koje su potencijalno opasne i ograde.

- Prijeti svakodnevna opasnost za izletnike, planinare, lovce, a posebno vatrogasce, izjavio je zapovjednik JVP-a Buzet Damir Fabijancic. U veljaci prošle godine, prilikom gašenja požara izmedu Bresta pod Uckom i Planika clan DVD-a Lupoglav upao je u desetak metara duboku jamu. Prošao je s lakšim ozljedama. Njegov kolega iz Umaga 1980-tih nije bio te srece. Smrtno je stradao prilikom pada u krašku jamu na Krasici.

U travnju iduce godine organizirat ce se osposobljavanje za spašavanje s visina i dubina za još šest vatrogasaca JVP-a i cetiri DVD-a. Obuku ce provesti vatrogasci iz Trsta.


Podijeli: Facebook Twiter