Vinogradi pod vodom, štete enormne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obilne kiše donijele su velike štete vinogradarima i omele berbu grožda u Istri. Još nitko ne može procijeniti koliko iznose štete na Bujštini. Ni jucer se nije moglo uci u mnoge vinograde. Najgore su prošli oni u udolinama oko Novigrada, Nove Vasi i Brtonigle, dok su nasadi na obroncima ipak u boljem stanju.

Poplavljen je i dio vinograda uz cestu Novigrad - Umag, u vlasništvu Damira Mihelica. Na jednoj lokaciji nedaleko od Novigrada, gdje je udolina, voda je u nedjelju ujutro bila viša od trsova, svjedoci Mihelic. Srecom, voda se povlaci.Uz cestu Novigrad - Umag, izmedu starih loza mladi je nasad Andela Anica, koji je još jucer bio prekriven vodom. Virili su samo vrhovi mladih loza. Što ce biti s njima?

- Ne znam što ce biti, ovako nešto nikad se nije dogodilo. Nadam se da ce ipak biti sve u redu kada se voda povuce, kaže Anic.U nedjelju nakon obilnih kiša voda se prelijevala preko ceste, a jucer je stanje ipak bilo bolje. Još su pod vodom mnogi vinogradi koji se nalaze u udolinama, poput onih Istravina nedaleko od Novigrada, ali i velik broj nasada na podrucju opcine Brtonigla.

- Moj otac, koji ima 65 godina, ne pamti ovako nešto. Ne možeš vjerovati da je sve grožde bilo u vodi, kaže vinar Gianni Ravalico.

Na mjestima je voda dosegla visinu od cak metar i pol, a jucer joj je razina bila oko 70 centimetara. Ukupno je poplavljeno nekoliko hektara vinograda ovog poznatog vinara iz Nove Vasi. Drugi nasadi na padinama stradali su zbog erozije tla; kiša je odnijela i po pola metra zemlje. Ovog casa Ravalico ne može procijeniti kolike su štete.

- Ako se ostvari prognoza vremena pa kiše bude i ovog vikenda, onda možemo samo gledati grožde kako propada, kaže on.

Obitelj Ravalico berbu vec godinama obavlja strojno, a stroj teško može uci u raskvašenu zemlju.

- Ne možemo brati rucno jer redovi su dugi i po 1.200 metara. Traktor ne može uci izmedu redova. Tko bi iznosio grožde u rukama, dodaje Ravalico.

Srecom, dosad su pobrali 15 od ukupno 40 hektara koliko imaju pod vinogradima. Tako su vec u podrumu muškat i chardonnay, ali još treba hitno pobrati malvaziju, crni pinot, merlot i cabernet sauvignon, doznajemo od njega.

Vinogradi Luciana Visintina iz Brtonigle, vlasnika podruma Veralda, mahom su na padini pa nisu poplavljeni, a nije došlo ni do vece erozije. Jedino ne zna što je s mladim vinogradom, koji je posadio na terasastom terenu. Rijec je o 25.000 mladih loza. Dodaje i da je krajnje vrijeme za berbu malvazije, jer je još i prije kišnog vikenda pokoja bobica pocela gnjiliti.

- Nemamo više što cekati, treba što prije obaviti berbu, veli Visintin, najveci proizvodac vina u Istri nakon Istravina i Agrolagune.

U poreckoj Agrolaguni bere se danju i nocu, kada stroj radi i pod reflektorima. Na Poreštini, naime, kiša nije bila toliko obilna, a i zemlja je druge vrste tako da se jucer strojno brao merlot nedaleko od Funtane. Premda im kiša otežava posao, pobrali su i preradili 40 posto od ukupno cetiri milijuna kilograma grožda samo sa svojih nasada. Doznajemo da su bijele sorte skoro sve skinute s trsova.

Jedan od rijetkih vinara koji je jucer tijekom jutra bio u berbi je Elido Pilato iz Lašici nedaleko od Kaštelira. Veli, pobrali su deset tona malvazije iz vinograda kooperanta nedaleko od Brtonigle.

- U vinogradu je namjerno ostavljeno više trave i na takvom je terenu da se moglo brati. Ubrana malvazija ima preko 19 jedinica šecera, otkupljena je po cetiri kune i odlicne je kvalitete, veli Pilato.

Ove godine u prosjeku ima 10 do 15 posto manje grožda pa ce ukupno proizvesti oko 90.000 litara vina.

- Grožde ima više kiseline zbog vlage u vinogradima tijekom citave godine, što nece smetati jer ce vina biti svježa i trajati dulje. Lani je bilo premalo kiselina i više šecera, usporeduje Pilato, koji s prodajom vina nema problema jer je poceo izvoziti u SAD i Srbiju.

Vrijeme berbe uvelike ovisi o lokaciji vinograda. Dok je za mnoge proizvodace vina s Bujštine krajnje vrijeme za berbu, južna se Istra previše ne žuri.

- Isplati se još malo cekati. Ovisno o vremenu, vjerujem da ce se najviše brati ovog i iduceg vikenda, tada ce biti udarni termini. Naravno da veliki proizvodaci moraju u berbu i ranije, jer ne bi stigli sve pobrati, kaže agronom Sergio Bile ciji se vinogradi nalaze na tromedi opcina Barban, Marcana i Svetvincenat.

Vinari Vodnjanštine tradicionalno su skloni u berbu malvazije ici krajem rujna, a crnih sorti cak i pocetkom listopada. Naravno, ako vrijeme dozvoli, a ove je godine prepuno iznenadenja. Kada je grožde u bacvama puno je manje briga.


Podijeli: Facebook Twiter