Zabranjen izlov školjaka u zapadnoj Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zabranjuje se izlov, sakupljanje i promet školjkaša iz proizvodnog podrucja za izlov školjkaša Zapadna obala Istre – zona I, II i III, odnosno od Barbarige do Savudrije, te proizvodnog podrucja za uzgoj školjkaša Savudrijska vala. Informacija je to koju su nam potvrdili u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Naime, u školjkašima na tom podrucju utvrdena je povecana koncentracija biotoksina iz skupine DSP (Diarrhetic Shellfish Poison), koji kod konzumenata uzrokuje probavne tegobe.

Zabrana je, valja istaknuti, stupila na snagu vec 28. kolovoza, ali resorno ministarstvo o tome ne obavještava potrošace na svojim web-stranicama, vec šalje dopise nadležnim institucijama te uzgajivacima i otpremnim centrima.

U odgovorima Ministarstva ribarstva nije, doduše, navedeno kada je otkriven DSP u školjkama, ali iz naših smo izvora dobili na uvid dopis nadležne inspekcijske službe u kojem se navodi da je zapravo zabrana stavljanja u promet trebala vrijediti za sve školjkaše izlovljene ili prikupljene od 23. kolovoza, kada je obavljeno uzorkovanje, do danas.

Naime, s tim je datumom valjalo iz prometa povuci te neškodljivo ukloniti sporne školjkaše. Je li to i ucinjeno, ostaje nam nepoznato. Nejasno je i zašto je nadležnom laboratoriju u Rijeci trebalo pet dana za konstatiranje da je u uzorcima povecana razina biotoksina, iako se ti podaci trebaju dobiti u roku od tri dana.

Michael Tasic iz porecke ribarske zadruge Istra, koja ima otpremni centar, ne želi ulaziti u to tko je i je li netko pogriješio šaljuci obavijest o zabrani gotovo tjedan dana nakon uzorkovanja, no istice da je nemoguce povuci iz prometa školjkaše prodane pet dana ranije. Upozorava da je rijec o osjetljivoj namirnici koja se mora konzumirati vrlo brzo nakon kupnje.

Tasic veli da je njihov otpremni centar pustio u promet odredenu manju kolicinu školjkaša nakon 23. kolovoza i da je to sigurno vec konzumirano. Istice, medutim, da se nikada ništa nije dogodilo, u smislu da je bilo masovnog trovanja biotoksinima u školjkama, pa pretpostavlja da je njihova razina ipak bila niža od one koja bi prouzrocila probleme kod konzumenata.

No, to je ipak pokazatelj da nadležne institucije još ne reagiraju pravovremeno u ovakvim slucajevima te bi eventualno masovnije trovanje biotoksinima iz bilo koje skupine bilo gotovo neizbježno kad bi oni dosegli višu razinu u školjkašima.

Potrošace svakako zbunjuje cinjenica da su na pultovima, unatoc zabrani, bile i kapešante, vongole, dondole, mušule, odnosno one školjke koje se ne uzgajaju, vec izlovljavaju. Pitanje je to na koje bi ribarska i sanitarna inspekcija morale imati odgovor, buduci da one kontroliraju sljedivost robe na ribarnicama. Zasad možemo tek pretpostaviti da su sporni školjkaši dopremljeni iz drugih dijelova Hrvatske ili Italije.

Tu se, medutim, javlja i problem plasmana školjkaša na našim ribarnicama. Naime, kod nas se oni u vecini slucajeva prodaju rasuti po štandovima, iako bi trebali biti zapakirani u vrecice obilježene deklaracijama. Ovako se teoretski može dogoditi da se danima prodaju školjke s istom deklaracijom, iako se ne radi o onima izlovljenim ili uzgojenim na istom podrucju, i nad kojima je u isto vrijeme obavljeno uzorkovanje.

Inace, uzorkovanje mora na podrucju zabrane izlova obavljat ce se svakih 48 sati, a zabrana ce ostati na snazi sve dok dva uzastopna nalaza ne budu negativna. (Piše Bojan ŽIŽOVIC)

VIŠE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter