Stari sjaj za Titovu "Podgorku"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Školski brod "Ucka" Hrvatske ratne mornarice, bivša jahta Josipa Broza Tita poznata po imenu "Podgorka", prije neki dan uplovila je u pulsku luku i vezana je u ratnoj luci Vargarola.

Neslužbeno doznajemo da bi brod u Puli trebao biti renoviran kako bi zasjao starim sjajem. "Ucka" je u Pulu stigla iz Splita na servis motora, licenje interijera te dovodenje nadgrada u red.

Iako je trošak dokovanja ogroman, MORH ce navodno vlastitim sredstvima uspjeti donekle sanirati derutno stanje ove nekoc najljepše jahte na Jadranu kojom je Tito preplovio gotovo cijeli Jadran, ali i Mediteran.

Od 1990. do danas "Ucka" je bila vezana u ratnoj luci Lora u Splitu, odakle uglavnom nije isplovljavala. Nakon 20 godina cini se da ce opet zaploviti.

"Podgorka" je nakon Titove smrti trebala biti izvucena na suho i to na Brijunima ne bi li postala brod-muzej. Medutim, buduci da su motori i trup trebali biti renovirani, koncem 1989. tadašnja je Jugoslavenska ratna mornarica brod devastirala, a neki se pametnjakovic dosjetio ofarbati mahagonij u bijelo.

Nakon osamostaljenja Hrvatske "Podgorku" je preuzeo HRM te je u nju uloženo mnogo novca da bi se ugradili novi, njemacki MTU motori. Remont je obavljen u krckom brodogradilištu Punat, no tada nije dirano nadgrade i trup zbog cega je drvo sve više propadalo.


Podijeli: Facebook Twiter