Usred sezone u Istri 6.000 nezaposlenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc brojnim sezoncima koji su tijekom ljeta ipak uspjeli pronaci kakav-takav posao, mnogi nezaposleni i dalje svakodnevno pohode pulsku ispostavu Zavoda za zapošljavanje. Naime, cak je i krajem srpnja, dakle usred turisticke sezone, na evidenciji Zavoda bilo je 6.011 nezaposlenih osoba.

Pomno citajuci izložene oglase, naši se nezposleni sugradani nadaju se samo jednome - da ce im jedan od njih donijeti posao i dostojan život. No, to je, sudeci prema pricama nekolicine nezaposlenih Puljana s kojima smo jucer razgovarali, sve teže i teže.

Legalno se posao, pricaju nam, može pronaci tek na nekoliko mjeseci, ugovori se sklapaju na odredeno nakon cega se ne produžuju, pa vecina nema pravo na naknadu za nezaposlene. Stoga gotovo svi preživljavaju od povremenog rada na crno. Tim je više shvatljiva njihova molba da u novine žele samo s imenom.

Puljanka Grozda, rodena 1966. godine, radila je u pulskoj bolnici kao cistacica, no u veljaci joj ugovor više nije produljen. Prijavila se na Zavod, no dosad joj, veli, ništa nisu ponudili.

Ispred Zavoda susreli smo i mlade supružnike s djetetom, Kristinu i Sinišu. Igrom slucaja, bez posla su u roku od tjedan dana ostali oboje. Ona je radila u pekari gdje je, prica nam, ne pojašnjavajuci razloge, morala dati sporazumni otkaz, pa nema pravo na naknadu. Njemu nije produljen ugovor u jednoj gradevinskoj tvrtki.

Godinama posao traži i 50-godišnja Laura. Tekstilka po struci, povremeno je radila u turizmu, najcešce u sezoni, no vec godinama je stalni gost na birou. "Od pocetka ljeta obilazim, dosadujem, pišem molbe, dolazim na razgovore, no nitko me nece", žali se Laura. Na pitanje što misli, zašto je tako, navodi da svi traže mlade, traže poznavanje nekoliko jezika, posjedovanje auta… Sve to ona nema.

Ispred Zavoda smo susreli i mladu Inu Delic, koja je diplomirala prije nepunih mjesec dana. Mlada profesorica hrvatskog jezika i povijesti rado bi radila u struci, barem na zamjenama, ili bilo koji posao u vezi s knjigama - poput knjižnicarke. No, za prvu ruku radit ce, kaže, bilo što.

Jedini muškarac kojeg smo jucer susreli posao je tražio za suprugu, kojoj je, nakon porodaja treceg djeteta, utvrdeno 80-postotno tjelesno oštecenje, no ima sposobnosti, želje i volje raditi. "Radnicka su prava teško ugrožena, mnogo je nezaposlenih i poslodavci znaju da ce radnici, za šaku kuna, trpjeti mnogo. U cijeloj ih prici nema tko zaštititi, Državni inspektorat nema ovlasti, a za sud i odvjetnike radnici, odnosno nezaposleni, nemaju novca.", veli on. (Borka PETROVIC)

OVO JE SKRACENI TEKST KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter