Performans župana Jakovcica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ovo je Trg slobode, porecki Trg slobode! Danas je i Trg slobode rijeci! Neki nam porucuju: Ništa nije sigurno!? Žele da rijec ne bude sigurna? Na ovom Trgu slobode rijeci, u ovom gradu: Rijec je sigurna!, pocetak je govora istarskog župana Ivana Jakovcica održanog u sklopu njegovog performansa danas u Porecu.



Župan se u govoru otvoreno referirao na 50. porecki Annale ciji je naziv i bio "Nitko nije siguran" i za koga je radove ove godine selektirao Slaven Tolj, istaknuti hrvatski vizualni umjetnik. Prilikom otvaranja Annalea, vidljivo iritiran Jakovcic je kazao da bi tu manifestaciju radije zatvorio nego otvorio, što je pokrenulo lavinu kritickih napisa u svim hrvatskim medijima.

Župan je porecki Trg slobode novim znakovljem pretvorio u tri razlicita trga: Trg slobode rijeci, Trg slobode misli i Trg slobode govora. Govor je nastavio u slicnom tonu, a naglasak je ipak dao na slobodu govora.



- Iz ovog su grada ljude odvodili u smrt jer su mislili, jer su govorili! Neki su s ovog trga ljude otpremali u Dachau jer su htjeli misliti. I moj otac je htio misliti. Neki su iz ovog grada ljude odvodili na Goli otok jer su htjeli govoriti. I moj je otac htio govoriti. Neki su mi s ovoga trga porucivali da ce ubiti moje rijeci, moje misli, moje govore. Još sam živ, još sam tu.

Na ovom sam Trgu slobode uvijek vrlo glasno govorio što mislim! Na ovom je Trgu slobode tisuce ljudi strahovalo za moju slobodu samo zato jer sam glasno mislio. Neki bi nam danas opet zabranili rijec, zabranili misao, zabranili govor. Ovo je sukob svijeta slobode protiv njihovog svijeta iskljucivosti! Neki bi željeli da svi mislimo isto, govorimo isto, oblacimo se isto. Hrvatska još nije sasvim slobodna. Na ovim trgovima slobode rijeci, misli i govora Hrvatska je sasvim slobodna, zakljucio je svoj govor župan Jakovcic.



Nakon tog dijela performansa župan je podijelio sto pari kratkih hlacica koje je osobno i potpisao uz povike "Roba tutto firmata!", a da bi upotpunio doživljaj okupljenim je novinarima i slucajnim prolaznicima podijelio i naljepnice s napisima "Trg slobode, rijeci, misli i govora".

Tko su ti "neki" koji nam žele oduzeti pravo na rijeci, misli i govor bilo je jasno u zadnjem dijelu performansa kada je Jakovcic pohitao do poštanskog ureda gdje je poslao tri paketa u koje je spremio jedan par kratkih hlacica i kopiju svog govora. Pakete bi trebali dobiti Milan Ivkošic, kolumnist Vecernjeg lista, te novinarke Jutarnjeg lista Nada Irena Fišic i Patricia Kiš koji su svojim pisanjem razljutili župana i, sudeci po njegovim rijecima, pokušali ga lišiti gore spomenutih sloboda.


Podijeli: Facebook Twiter