Plaža kao veliki WC

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zaljevu koji mještani Banjola zovu Kanalic, a koji im služi kao kupalište, sportska lucica i šetnica, u petak ujutro se dogodio incident zbog kojeg se dvadesetak ogorcenih mještana naselja Kaštanjež odlucilo obratiti novinarima. Naime, uz uvalu se vec neko vrijeme gradi kanalizacijski sustav koji se proteže sve do Vinkurana, a tek stotinjak metara od obale napravljena su tri šahta. Mještani su bili upoznati s time da ce se graditi kanalizacija na koju ce se moci konacno prikljuciti, no nisu znali da ce im usred ljeta na plažu dolaziti cisterne s fekalijama te smradom rastjerati i njih i goste.

- Prvi put smo ostali šokirani prije tri mjeseca kada je odjednom u uvalu došlo nekoliko cisterni fekalijera i direktno u šahtove pocelo prazniti sadržaj. Tada im se pola izlilo vani i nešto je završilo cak i u moru, pa je smrdjelo sve do kuca. Normalno da smo odmah došli vidjeti što se zbiva, a oni su nam rekli da samo isprobavaju sistem. Vec tada smo zvali i komunalnog redara i nacelnika Buica, koji nam je obecao da se takvo što više nece ponoviti. Djelovao je stvarno šokirano pa smo mu povjerovali, a, evo, u petak se sve ponovilo, objašnjava nam Jasenka Stanta, jedna od stanarki kuca u neposrednoj blizini uvale.

Cetiri cisterne sada su ponovo ispraznile svoj sadržaj direktno u šahtove i ponovo se jedan dio izlio uokolo, zbog cega su mještani pozvali komunalnog redara Opcine Medulin i komunalce iz Albaneža. Kako tvrde, iz Albaneža su im bahato odgovorili da cisterne rade po propisima, a oni neka odsele ako im smrdi. Predsjednik MO-a Banjole Milan Siladic potvrdio nam je da su se fekalije iz cisterni izlijevale uokolo šahtova, ali i da šahtovi nisu bili dobro zatvoreni, zbog cega se smrad osjecao nadaleko gotovo citav dan.

- Vec smo imali istih problema kada su se fekalije ispuštale kod novootvorenog hotela u Banjolama i isto su nam iz Albaneža tvrdili da ništa ne smrdi, ali su na kraju ipak zatvorili šaht jer su se ljudi stalno bunili. Kada sam zatražio u Opcini objašnjenje o ovome što se sada dogada, rekli su mi da im Herculanea više ne dozvoljava pražnjenje sadržaja septickih jama kod Valdebeka i da su se morali nekako snaci.

Morali su u pocetku znati da postoji problem ispuštanja fekalnih voda i planirati njegovo rješenje vec kad se projektirala kanalizacija, a ne ovako da nam dodu u ovu našu uvalicu i da se više tu ne možemo ni šetati ni kupati. Velike pare su potrošene na kanalizaciju, a ništa ne radi kako treba. Procistac na Bumbištu postoji vec 30-ak godina i još uvijek nije u funkciji, a pitam se što je i s ovim novim pumpama koje su tu postavljene jer ih uopce ne cujemo, kaže Siladic.

Mještani su ljuti jer se osjecaju izigrano od Opcine, koja im, kako kažu, nacrte i planove za kanalizaciju nikad nije dala na uvid, te smatraju da se i kanalizacija mogla pomaknuti još malo u unutrašnjost kopna, dalje od obale. Buduci da je nacelnik Goran Buic na godišnjem i nije upoznat sa situacijom na terenu, objašnjenja smo potražili kod njegovog zamjenika Damira Demarina, koji je posjetio Kaštanjež. Od njega smo saznali da je u blizini uvale napravljena crpna stanica za fekalije s podrucja opcine Medulin koja je ovih dana spojena na kanalizaciju te da su je cisterne vec jucer mogle koristiti.

- Ovo je bila, da tako kažem, hitna intervencija jer smo prakticki imali štrajk fekalijera proteklih tjedan dana. Istina je da nam je Herculanea zaustavila korištenje ispusta kod Valdebeka zbog preopterecenosti sustava i sugerirala Vodnjan, koji je našim prijevoznicima predaleko, no na kraju su ipak popustili s time da što prije osiguramo takav ispust u opcini. Trenutacno je jedino takvo mjesto na podrucju Banjola, no trudit cemo se što prije napraviti crpnu stanicu negdje na podrucju Medulina gdje nikome nece smetati, objasnio je Demarin.

Pražnjenje fekalnih voda iz cisterni direktno u šahtove umjesto u crpnu stanicu tek koji metar udaljenu od njih objasnio je rijecima da se to mora periodicno ciniti da ne bi došlo do kvara na uredaju te da bi se pumpe stavile u pogon. Takoder je istaknuo da se mještani nemaju cega bojati buduci da se ništa iz kanalizacije ne prepumpava u more, nego na suprotnu stranu dalje od uvale.

Izražavajuci razumijevanje za neugodnosti koje mještani doživljavaju, Demarin napominje da je ovo samo privremeno rješenje te da nova crpna stanica nece zauvijek biti prihvatilište za fekalije jer je njezina osnovna funkcija da bude kolektor koji prepumpava sadržaj kanalizacije na Bumbište.

- Cisterne, dakle, mogu dolaziti tamo, ali se moraju prazniti na crpnoj stanici koja ima sigurnosni prikljucak za crijevo cisterne. Ako bilo koji mještanin vidi da se cisterne prazne u šaht, neka slobodno javi u Opcinu i mi cemo pocinitelja kazniti. Što se same uvale tice, mogu se i dalje bezbrižno kupati jer ništa iz kanalizacije ne dospijeva u more, porucio je Demarin.

Nismo saznali kolikim bi se iznosom mogli kazniti vlasnici cisterna koji ne koriste crpnu stanicu, no upravo u vrijeme dok smo u subotu razgovarali sa zamjenikom nacelnika, u uvalu Kanalic stiglo je cak 10 cisterni, ponovo ispraznilo svoj sadržaj u šahtove i potjeralo kupace s plaže. Ovaj put mještani su zabilježili imena prijevoznika i najavili da ce ih zaista prijaviti Opcini, od koje ocekuju da ispuni svoja obecanja.


Podijeli: Facebook Twiter