Ministarstvo: Rockwool ne zagaduje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošle je godine zrak u zoni moguceg utjecaja tvornice Rockwool u Picnu «bio cist ili neznatno onecišcen, na razini prve kategorije kakvoce, te nije negativno utjecao na zdravlje niti najosjetljivijih populacijskih skupina - male djece, starijih ljudi ili bolesnika s respiratornim bolestima koji tamo žive», stoji u objavljenom izvješcu inspekcije zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša o nadzoru provedenom u 2009. godini.

Inspekcija je lani napravila 6.892 pregleda kod pravnih i fizickih osoba koje mogu utjecati na zagadenje okoliša, dok je na nadležnim prekršajnim sudovima zbog utvrdenih povreda propisa završilo 419 optužnih prijedloga. Izreceno je 225 novcanih kazni u ukupnom iznosu od 8,7 milijuna kuna, a cak su 124 postupka obustavljena zbog zastare.

Izmedu ostalih, inspekcija je lani, 17 puta, bila i u Rockwoolu, u kojem je, kako stoji u izvješcu, u rujnu 2009. utvrdeno da je korištenje kamena porijeklom iz Austrije, koji je imao povecani sadržaj sumpora, uzrokovalo povecanje kolicine sumpordioksida u zraku, a utvrdeno je takoder i da se otpadna kamena vuna skladišti na otvorenom prostoru te da se zbog nacina transporta vjetrom prašina širi u okoliš.

Zbog navedenog prekoracenja emisije 14. rujna 2009. godine, nadležnom prekršajnom sudu podnesen je optužni prijedlog, a prekršajni je postupak još u tijeku. Tvornici je naredeno da osigura mehanizaciju za potrebe unutarnjeg transporta otpadne kamene vune tako da sprijeci rasipanje po tlu i raznošenje otpadne vune i prašine u zrak, a naložena je i zabrana skladištenja otpadne vune na otvorenom prostoru.

Kako stoji u izvješcu, kontrolnim je pregledom u prosincu prošle godine utvrdeno da se zabrana skladištenja granulirane kamene vune provodi, ali da se druga mjera ne provodi. Rockwoolu je zbog toga izrecena kazna u iznosu od 30 tisuca kuna.

Ocjene o «cistom» zraku u Picnu u tamošnjoj opcini ne žele komentirati, napominjuci samo kako izvješcu Ministarstva zaštite okoliša - ne vjeruju. Prema rijecima procelnika opcine, Antona Bažona, Pican ce uskoro javnosti predstaviti vlastitu, opcinsku analizu o utjecaju tvornice Rockwool na zdravlje stanovništva koja ce, najavljuje Bažon, «mnoge iznenaditi i šokirati». «Svaki nas dan, 24 sata u kontinuitetu, peku oci, smrdi i guši nas, a prašina staklene vune leti uokolo. Do daljnjega s podacima koje smo sami dobili necemo izlaziti u javnost, no mnogi ce biti iznenadeni», istice Bažon.


Podijeli: Facebook Twiter