Odzvonilo apartmanima na crno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jug Istre, od Barbarige do Premanture, Medulina i Marcane, plodno je tlo za one koji iznajmljuju apartmane na crno te za one koji kampiraju na privatnim, poljoprivrednim parcelama te uz cestu. Upravo je nadzor koji se poceo provoditi pocetkom srpnja bio povod za razgovor s prvim covjekom državnog inspektorata u Puli Slavojem Brozicem.

- Iznajmljivanje soba i apartmana na crno, divlje kampiranje na privatnim parcelama i kampiranje na javnim površinama su prioritet naših nadzora i ove godine. Stariji objekti su uglavnom svi legalizirani i vlasnici se ne žele igrati sa zakonom. No ima i novosagradenih objekata koji ne posjeduju dokumentaciju potrebnu za obavljanje te vrste turisticko-gospodarske djelatnosti.

Ove godine cemo više kontrolirati sobe i apartmane nego lani jer smo prošle godine bili više okupirani kontrolom kamp-kucica na privatnom zemljištu zbog izmjena zakona o ugostiteljskoj djelatnosti koje su omogucile inspektoru pecacenje kamp-prikolica, istice Brozic.

Državni inspektori imaju mnogo ovlasti, medu kojima je i ulazak u obiteljske kuce i nadzor apartmana bez posebnih odobrenja ili sudskih naloga.

Slavoj Brozic kaže da je, stupanjem na snagu novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti prošle godine, inspektorat dobio još jednu ovlast - pecacenje kamp-kucica.

- Buduci da je po zakonu kampiranje dozvoljeno iskljucivo u autokampovima, kamp-kucice i kamperi nemaju što tražiti na poljoprivrednom ili drugom zemljištu, bio on privatan ili javna površina. Te kucice se zapecate i vlasnik se kažnjava s 2.000 do 15.000 kuna.

Najviše nezakonitih kampiranja, kao i svake godine, inspektori nalaze na potezu izmedu Peroja i Barbarige te Medulina i Banjola dok u Marcani, odnosno Dugoj Uvali, mahom uocavaju bespravno izgradene objekte, a za što nemaju ingerencije.

- Svaka osoba koja je zatecena u kamp-kucici, šatoru ili kamperu izvan autokampa kažnjava se novcanom kaznom izmedu dvije i 15 tisuca kuna, dok su za iznajmljivanje apartmana na crno kazne od tri do 15 tisuca kuna, rekao je Brozic. (C. B. GALIC.)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter