Putovanje medu gladijatore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Areni su se u petak održale tradicionalne gladijatorske borbe u sklopu festivala Pula Svperiorum. Tristotinjak posjetitelja pozvano je na povijesno putovanje uz naratora koji ih je, podsjecajuci na povijesne cinjenice, gurnuo u vremeplov s gladijatorima.

S malene pozornice podno gledatelja cijeli su program promatrali Cezar i njegova obitelj, nakon cijeg pozdrava se pojavila parada od 15 gladijatora. Uslijedile su borbe macevima, kopljima i ostalim rekvizitima, a tu je bio i "covjek zvijer" koji je u žaru borbe, na radost gledatelja, slomio koplje na svom suparniku.



Prije antickih sportova, centrom grada su od Portarate do amfiteatra prošle dvije povorke sudionika manifestacije. Prvu su, od Portarate do Foruma, predvodili clanovi udruge Gaj Tiberije iz Sinja koja promovira anticki nogomet, a drugu, od Foruma k Areni, gladijatori, clanovi Collegium gladiatorum iz Madarske.

Povorke pracene ulicnim zabavljacima iz pulske udruge Carobnjakov šešir oživjele su centar grada. Istovremeno je u MMC-u Luka otvorena izložba "Od ulomka do rekonstrukcije", autorice Alke Starac iz pulskog Arheološkog muzeja. Živo je bilo i na Forumu gdje je izmedu ostalog održana prezentacija antickih frizura.

Deveti Dani antike svecano su otvoreni u cetvrtak na Forumu izložbom, antickom oštarijom, malom školom i koncertom. Muzej Grada Umaga priredio je gradanima Pule i turistima jela koja su pokušali što vjernije napraviti prema originalnim receptima iz rimskog doba.

U sklopu ove manifestacije, medu ostalim, uprilicena je i izložba "Antika na suvremen nacin" u galeriji Cvajner, gdje se svojim slikama predstavlja cetvero mladih pulskih autora: Mirta Diminic, Iva Gašparic Žikovic, Monika Petrovic i Vedran Šilipetar.

Prva je vecer okoncana nastupom ansambla Synaulia iz Italije koji istražuju i njeguju anticku glazbu te cak koriste i instrumente iz tog perioda, a zanimljivo je da su komponirali i dvije skladbe za oskarom ovjencani "Gladijator".


Podijeli: Facebook Twiter