Tri varijante azila za životinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc zakonskoj obavezi za jedinice lokalne i regionalne samouprave o otvaranju azila za životinje, jedini grad u Istri koji se može pohvaliti koliko-toliko dobrim smještajem je Pula. Barem tako tvrdi veterinarska inspektorica Lovorka Tomicic, koja upozorava ostale gradove i opcine da pocnu ozbiljno na tome raditi.

Kaže i da razne udruge koje djeluju na podrucju Pule nemaju dozvolu za držanje, vec samo za udomljavanje životinja, tako da je jedini legalni azil onaj na Kaštijunu.

No ni taj pulski smještaj, za koji, uz usluge higijenicara, Grad izdvaja iz proracuna pola milijuna kuna, ne odgovara u potpunosti te brojne udruge i pojedinci ukazuju na loše uvjete u kojima ondje borave ulovljeni psi.

S tim se, nacelno, složio i gradonacelnik Boris Miletic. "Osim Pule i Zagreba, niti jedan drugi grad to nema riješeno. O samom izgledu smještaja postoje dvojaka razmišljanja. Veterinarska struka tvrdi da je puno primjerenije nego što o tome postoji percepcija u javnosti, no svi bismo željeli da je ljepše. Pregovaramo stoga da se jedan tamošnji vojni objekt dodijeli za tu namjenu da bi se mogle pružati usluge na puno boljim osnovama", kaže Miletic.

Tog se zadatka u Gradu, zajedno s dogradonacelnikom Fabriziom Radinom, prihvatio Vinko Knez. Od njega smo saznali da se trenutno o tome intenzivno raspravlja te da se razraduju tri varijante.

"Propisi su vrlo kompleksni i trebamo ih poštovati. Sve dosad smo poduzimali vatrogasna rješenja, davali hranu udrugama da bismo prehranili životinje, ali sada treba sjesti i riješiti taj problem jednom zauvijek", kaže.

Jedna varijanta je tvrdava pored Kaštijuna, druga uredenje površine u produžetku sadašnjih nastamba na Kaštijunu, a treca podrucje uz OKZ-u Valtura.

"Direktor Veterinarske stanice u Puli Renato Peteh i ja razgovarali smo s procelnikom za prostorno uredenje Giordanom Škuflicem. Suština tih razgovora je da se sve te price koje mi vodimo za Pulu ustvari ticu cijele Istre i ne bi bilo logicno raditi za svaku opcinu ili grad poseban azil, vec napraviti jedan za cijelu Istru. U tom smislu, gradonacelnik ce zasigurno morati ici sa zahtjevom prema Županiji, i to riješiti na regionalnoj razini", kaže Knez.

Doista, na Kaštijunu se vec sada zbrinjavaju životinje iz cijele Istre, a financira ga samo Grad Pula te neke okolne opcine koje s Veterinarskom stanicom u Puli - koja se skrbi o životinjama na Kaštijunu - imaju potpisane ugovore.


Podijeli: Facebook Twiter