Županija podržava azil na Kaštijunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županija podržava inicijativu za otvaranje azila i ambulante za napuštene životinje u austrougarskoj utvrdi na Kaštijunu. Ništa protiv nema ni nacelnik opcine Medulin Goran Buic, koji smatra da je mjesto dobro za privremenu lokaciju te da bi se ona konacna takoder trebala nalaziti na podrucju opcine, rekao je na presici održanoj na Kaštijunu predsjednik Gradske organizacije Zelene stranke-Zelene alternative Petar Lovric.

- Narednog tjedna poslat cemo dopis Ministarstvu obrane od kojeg cemo zatražiti koncesiju nad objektom. Ondje lavež pasa ne bi nikome smetao buduci da se tvrdava nalazi izvan naselja. Mjesta je dovoljno i za veterinarsku ambulantu, životinjsko groblje te pansion, etno park s domacim životinjama, pa cak i zoološki vrt, rekao je Lovric.

- Objekt je u prilicno dobrom stanju, ima svu potrebnu infrastrukturu te bi zahvaljujuci minimalnim ulaganjima i volonterskoj pomoci mogao u kratkom roku prihvatiti 200-tinjak životinja, dodao je.

Lovric je napomenuo da bi, ukoliko projekt zaživi, u istarskim gradovima i opcinama bilo neophodno sagraditi prihvatne boksove u sklopu veterinarskih ambulanti za privremeni smještaj životinja. Potom bi one bile prihvacene u azil, a putem medijskih kampanja radilo bi se na njihovu udomljavanju.

Što se tice financiranja azila, Lovric smatra da bi za to trebala primarno biti zadužena Istarska županija te gradovi i opcine, ali bi sredstva trebalo namaknuti i iz pretpristupnih fondova Europske unije te Svjetske organizacije za zaštitu životinja, na cijem je celu Brigitte Bardot.

Trenutno o psima i mackama smještenima u tvrdavi brine veterinar Marko Šteko i nekoliko volontera koji su izrazili spremnost da pomognu u opremanju boksova.


Podijeli: Facebook Twiter