Istra guta gay pride, ali s knedlom u grlu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hrvatska to može progutati", slogan je ovogodišnjeg Zagreb Pridea koji se danas održava u glavnom gradu Hrvatske. Može li i Istra to progutati, odnosno bi li gay pride ili homoseksualna povorka bila dobrodošla u nekom istarskom gradu kad bi postojala takva inicijativa, upitali smo neke od istarskih politicara. Odgovor vecine je da bi, ako bi baš morali, i progutali takvo što, ali ocito s knedlom u grlu.

Postanje po Rupniku
- U pocetku su bili Adam i Eva, dakle muškarac i žena, kaže Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative i vijecnik u Županijskoj skupštini. Iako bi se iz toga dalo zakljuciti da je Rupnik protiv organiziranja javnih homoseksualnih manifestacija bilo gdje u Hrvatskoj, on nas uvjerava da to nije tako. Naime, naglašava da ljudima treba omoguciti da izraze svoj stav, u ovom slucaju stav o seksualnosti, a da bi oni kojima to smeta trebali jednostavno ignorirati takve skupove.



- I meni se štošta ne svida, kao na primjer situacija u zemlji, pa to ne mogu promijeniti. Ako se nekome ne svida homoseksualna parada, neka ode gledati nogometne utakmice. Na tim se skupovima nikoga ne ubija, ne maltretira, vrijeda, pa ne vidim razlog zašto se oni ne bi održavali, kaže Rupnik.

Na pitanje bi li on sudjelovao u paradi, odgovara da ne bi išao ni gledati paradu, jer je "okupiran drugim problemima". No, i medu tim drugim problemima Rupnik ipak nalazi mjesta za raspravu je li za to da se homoseksualnim parovima omoguci posvajanje djece. Naime, na naše pitanje kako gleda na tu eventualnu zakonsku mogucnost, Rupnik kaže:

- Treba poštivati prirodne zakonitosti. Muškarac ne može biti majka, kao što ni žena ne može nikada biti otac. To je priroda odavno tako odredila. A ja sam jedan od onih koji podržavaju zakone prirode. Upitali smo ga i kako bi reagirao da u njegovoj blizini homoseksualni par javno izražava ljubav. Rupnik smatra da je to stvar kulture i da nije lijepo ni kad se dvoje mladih, razlicitih spolova, ljube na javnom mjestu.

- Neki to cine samo da bi provocirali. Treba se oglušiti na takve stvari. No, problem je što to može loše utjecati na djecu. Neka homoseksualci cine što hoce, ali izmedu cetiri zida gdje ih nitko ne može vidjeti, zakljucuje Rupnik.


Neka intima ostane intimna
Slicno mišljenje dijeli i njegova kolegica iz Županijske skupštine, HDZ-ova vijecnica Nika Krstevski. Ona istice da je Hrvatska demokratska zemlja i da svatko može upozoravati na svoj položaj u društvu.



- No, moj stav, koji smatram da je i stav stranke, jest da treba njegovati tradiciju. Ne bismo trebali uvoziti takve stvari, kao što su te parade, sa zapada. Nitko ne reklamira svoje seksualno opredjeljenje, pa ne vidim zašto bi to cinili homoseksualci. Nemam ništa protiv takvih odnosa, ali to je stvar necijeg opredjeljenja i njegove intime, smatra Krstevski.

Na javno iskazivanje ljubavi izmedu istospolnih parova tvrdi da bi reagirala tek okretanjem glave na drugu stranu. Time im, smatra, ne bi davala na znacaju. Istice i da se ljudi nemaju pravo petljati u odnose drugih, ali da je problem ako se homoseksualni parovi ljube u javnosti, u blizini djece. Naime, Krstevski kaže da ne zna kako bi djetetu objasnila takvo što, a da mu bude razumljivo. Nacelno je i protiv toga da se homoseksualnim parovima dopusti usvajanje djece.

Da je po tom pitanju HDZ vrlo blizak stavovima jednog od najpoznatijih IDS-ovaca poznato je vec iz nekih saborskih rasprava o istospolnim brakovima i posvajanju djece. Naime, Damir Kajin se vec godinama otvoreno protivi tome da se homoseksualcima omoguci zasnivanje braka ili usvajanje djece.



- Homoseksualni parovi imaju sve što imaju i normalni bracni parovi, osim što ne mogu posvajati djecu i nadam se da takvo pravo ni nece imati. Nisam nikakav fob, pa ni homofob, ali cu svima reci da sam protiv toga, kao što sam protiv i da im se dopusti umjetna oplodnja, kaže Kajin.


Izjednaciti, a ne marginalizirati
No, s druge strane smatra da bi homoseksualci trebali u svim pravima biti izjednaceni sa svima ostalima u društvu, te da ne smiju biti marginalizirani. Nema ništa protiv ni da se homoseksualne parade održavaju i u Istri. No, kako u svakoj njegovoj recenici o ovoj temi postoji veznik ali, tako i ovdje Kajin kaže:

- Neka rade što hoce, ali neka svoje manifestacije ne koriste za provokacije kojima žele skrenuti pozornost na sebe. Protiv sam toga i da se te ljude u povorci vrijeda i omalovažava, kaže saborski zastupnik kojemu je provokacija vec to što ce se u Zagrebu povorka održati u centru grada.

I njemu smo postavili pitanje kako bi reagirao da se u njegovoj blizini ljube dvije žene, odnosno dvojica muškaraca.

- Ljubljenje žena mi ne bi smetalo, pogotovo ako su mlade od 30 godina. No, vidjeti dva muškarca da se ljube ne bi mi bilo ugodno. Vjerojatno bih ih napustio i prepustio njihovom ljubavnom zanosu, zakljucuje Kajin.

Jedina koja doista nije imala ni jednu rijec protiv homoseksualnih veza, kao ni protiv organiziranja manifestacija kojima se promoviraju njihova prava jest Lucija Debeljuh, SDP-ova vijecnica u Županijskoj skupštini.



- Podržala bih svaku njihovu akciju. Nažalost, to je jedini nacin da skrenu pažnju na sebe. Da postoje zakoni koji bi ih štitili, homoseksualci ne bi imali potrebe organizirati okrugle stolove ili povorke. Oni time žele nešto pokazati, na nešto upozoriti, kaže Debeljuh.

Što se tice posvajanja djece, ona smatra da o tome treba raspravljati. Njen je stav da bi i to jednom, kad društvo bude zrelo, trebalo dopustiti. Naime, ne prihvaca argument da odgoj utjece na kasniju spolnu sklonost djeteta te istice cinjenicu da je seksualna orijentacija homoseksualaca proizašla iz heteroseksualnih obitelji, pa da se stoga ne može govoriti da se seksualna sklonost stjece odgojem.

- Nažalost, ovo društvo još nije spremno ni razgovarati o takvim temama, a kamoli nešto omoguciti homoseksualcima, kaže Debeljuh. Na pitanje kako bi reagirala na izljeve ljubavi istospolnih parova u svojoj blizini, odgovara: "Iskreno, nikada se nisam našla u takvoj situaciji. Vjerojatno mi ne bi smetalo".


Podijeli: Facebook Twiter