Od Pule cemo napraviti Napulj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zahtijevamo sanaciju starog odlagališta na Kaštijunu prema pravilima struke i po zakonu. Tražimo pisano ocitovanje gradevinske inspekcije o upitnoj zakonitosti sanacije starog odlagališta otpada i zahtijevamo razgovor predstavnika gradanske inicijative 'Ne Kaštijun' s istarskim županom Jakovcicem, ministricom Marinom Matulovic Dropulic i s nacelnikom Opcine Medulin Goranom Buicem u prostorijama Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva u Zagrebu.

Ako ova tri zahtjeva ne budu usvojena u roku od osam dana, blokirat cemo dovoz smeca na Kaštijun i od Pule napraviti Napulj", kazao je Božo Bencic, koordinator gradanske inicijative "Ne Kaštijun", na mirnom prosvjedu održanom u subotu ispred gradskog odlagališta smeca.

Na prosvjedu se okupilo stotinjak ljudi koji su nosili transparente i dijelili simbolicne crvene kartone istarskom županu Jakovcicu, ministrici Matulovic Dropulic i državnom tajniku u Ministarstvu zaštite okoliša Nikoli Ružinskom.

Na transparentima su se mogle procitati parole: "Napravimo od smeca biznis, a ne bolest i katastrofu", "Inspekcija šuti dok Jakovcic muti", "Prestanite nerazumno trošiti naše novce" i "Kaštijun! Test za IDS?".

Bencic je prisutnima kazao da se za javnu raspravu o Kaštijunu nije potrošilo niti cetiri kune, dok ce se za reklamiranje gradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu potrošiti 465 tisuca eura.

Na govornicu su se poslije Bencica izmjenjivali aktivisti i nezadovoljni gradani, uglavnom iz okolice opcine Medulin, koji su uputili oštre rijeci protiv istarskih i državnih celnika, a okupljeni su govore popratili povicima: "Lažovi!", "Mafija!" i "Bando lopovska!".

Aktivist iz Pule Josip Brakus je kazao da je uvjeren da ce gradani iskoristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju da onemoguce izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom. Roberto Cukon se osvrnuo na relativno mali broj prosvjednika, a celnicima Istarske županije je porucio da se urazume i ispricaju ako su ljudi.

Josip Anton Rupnik je kazao da tehnologija koja se želi implementirati u buducem županijskom centru za gospodarenje otpadom nije prihvatljiva te da su postrojenja predvidena za izgradnju na Kaštijunu vec u startu u minusu.

Aktivisti su pozive na prosvjed uputili i predstavnicima Grada Pule, Jakovcicu i direktorici tvrtke Kaštijun Vesni Dukic, no nitko se od njih nije odazvao.

Podršku im je pružila predstavnica Opcine Medulin Branka Percan, koja je odnedavno predsjednica opcinskog Odbora za zaštitu okoliša i krajobraznu raznolikost. Ona je napomenula da ce uciniti sve što je u njenoj moci da pomogne ciljevima inicijative.


Podijeli: Facebook Twiter