U marini zatekli osam stranaca "na crno"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U novigradskoj marini Nautica, nad cijim je koncesionarom - dionickim društvom Civitas Nova - slijedom prijedloga Hypo-Leasinga Kroatien 7. svibnja otvoren stecajni postupak, u posljednja je dva mjeseca, neovisno o tome, Državni inspektorat uhvatio osam stranaca kako rade na crno, za što su odgovarajuci postupci pokrenuti protiv šest poslodavaca.

Petorica su poslodavaca zaradila optužni prijedlog, a jedan usmeno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti do uklanjanja utvrdenih nedostataka.Kako su nam potvrdili iz rijecke podrucne jedinice, njihovi su inspektori rada u suradnji s umaškim policajcima 27. ožujka, 16. travnja i 20. svibnja na temelju dobivenih prijava obavili nadzore u marini, tocnije kod poslodavaca koji su obavljali djelatnosti na njenom suhom vezu.

"Utvrden je rad na crno i nezakonit rad stranaca bez potvrde policijske uprave o prijavi rada bez poslovne dozvole", piše u odgovoru koji potpisuje procelnik rijecke podrucne jedinice Elio Vagaja. Protiv pet poslodavaca podneseni su optužni prijedlozi Prekršajnom sudu u Umagu, dok je trojici stranaca izdan prekršajni nalog i svaki je od njih platio kaznu od 500 kuna. Protiv tri stranca koji su radili bez potvrda policije izdana su usmena rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti do otklanjanja utvrdenih nedostataka, a najkrace na rok od 30 dana.

Takvo je usmeno rješenje zaradio i jedan poslodavac, cija su dva radnika obavljala poslove bez sklopljenog ugovora o radu, odnosno nije im urucio pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru prije pocetka rada. No, on je te nedostatke u poslovanju otklonio u roku od dva dana i uplatio po 30 tisuca kuna za svakog radnika u korist državnog proracuna.



- Mnogi se Novigradani prolazeci pored nauticko-turistickog centra išcudavaju, poput mene, koliko to osoba radi na suhom vezu, cisti i održava jahte, a samo su dvoje ili troje iz Novigrada. Iz razgovora s gradanima, pojedinim zaposlenicima, kao i sa strancima koji ih zapošljavaju, doznao sam da takva situacija, odnosno rad na crno, traje vec niz godina, potpomognuta donedavnim nedostatkom nadzora zaštitara na ulazu i izlazu iz marine kao i koncesionara. Zaista se može reci da je ova marina plodno tlo za rad na crno, rekao je gradski vijecnik Davor Renic.

Upozorio nas je i na dolazak inspekcije rada, a nedavno je, postavljajuci pitanje na Gradskom vijecu, prvi javno spomenuo stecaj marine. Renic je ispricao i da je tijekom jednog od nadzora ocevidac, cije ime nije želio iznijeti, vidio tridesetak stranaca i radnika na crno kako bježe iz marine preskacuci ogradu i zaustavljajuci se na terasi obližnjeg ugostiteljskog objekta.

Komentirajuci «cudno funkcioniranje marine», napomenuo je da je od jednog njenog korisnika, inace stranog državljana, doznao da su njeni voditelji u posljednje vrijeme nazivali vlasnike jahti. «Molili su ih da žurno, do 1. svibnja, uplate naknadu za vez svojih plovila, odnosno svoje obaveze prema marini do kraja godine. Takvo naplacivanje nije uobicajena praksa, vec se radi o nacinu na koji žele isisati novac iz marine i preduhitriti stecajni postupak», zakljucio je Renic.


Podijeli: Facebook Twiter