Medulin uzima Arenaturistu kampove?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetiri autokampa na podrucju medulinske opcine s pripadajucim gradevinama konacno su u potpunom vlasništvu te jedinice lokalne samouprave, potvrdio nam je opcinski nacelnik Goran Buic. Naime, kako smo vec pisali, pulsko opcinsko državno odvjetništvo je pocelo prikupljati dokumentaciju o tome tko je gospodar, a tko gospodari tim zemljištem cije granice pomorskog dobra još uvijek nisu utvrdene.

Naime, u pitanju je bilo zemljište izvan granica pomorskog dobra koje je do unazad 20 godina bilo upisano kao društveno vlasništvo s pravom korištenja bivših društvenih turistickih poduzeca, a navodno je onda bilo u granicama urbaniziranog zemljišta.



Tako je, primjerice, medulinski autokamp bio upisan kao društveno vlasništvo a koristio ga je Arenaturist. Ta je hotelijersko-turisticka tvrtka u autokampu sagradila nekoliko cvrstih objekata koji su služili kao sanitarni cvorovi, restorani, kafici…

Prilikom privatizacije tvrtke sve te nekretnine, koje su se dotad vodile kao društveno vlasništvo, unijete u temeljni kapital Arenaturista. Opcina Medulin se s tom cinjenicom nije složila te je tužila Arenaturist smatrajuci da je zemljište autokampa u vlasništvu lokalne samouprave.

Tužba je podignuta da bi Opcina povratila pravo vlasništva nad nekretninama autokampa, odnosno na vrlo skupocjenim i atraktivnim zemljištem te gradevinama koje su na tom zemljištu bile sagradene.

Danas Opcina Medulin, kada je pravomocnom sudskom presudom utvrdeno da je ta jedinica lokalne samouprave vlasnik zemljišta i gradevina, potražuje od Arenaturista nešto manje od 40 milijuna kuna. Taj se dug odnosi na neplaceni najam autokampa Medulin te autokampa Stupice, Runke i Tašalera u Premanturi.

Opcina Medulin je smatrala da Arenaturist vec desetljecima koristi te nekretnine a da pritom nema ugovor s vlasnikom, Opcinom Medulin. Dakle Arenaturist je koristio tude nekretnine a da pritom nije platio najam.

"Sadašnja situacija s Arenaturistom je takva da oni koriste naše zemljište, a da ga pritom ne placaju", veli nacenik Buic. "Vec smo se s celnicima Arenaturista sastajali više puta, ali ništa se bitnog nije promijenilo. Mi smo im dali još osam dana roka do kada bi se trebali izjasniti hoce li uzeti kampove u najam, odnosno da se dogovorimo što cemo dalje. Ukoliko se ogluše i ovaj put, bit cemo primorani poduzeti druge, konkretnije mjere da bi Opcina Medulin preuzela svoje zemljište.

Prvo što cemo uciniti je to da cemo zatražiti ukidanje kategorizacije kampova što ce u konacnici rezultirati njihovim zatvaranjem. Nakon toga cemo ih preuzeti i otvoriti za turiste, ali ce jedno naše komunalno poduzece gospodariti njima. Jasno je da mi ne želimo izbaciti Arenaturist iz kampova vec namjeravamo urediti odnos posjednik - vlasnik, i to prije pocetka ljetne sezone", izjavio je nacelnik Buic. (Cristian Bruno GALIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter