Vodnjan zakoracio u Europu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Vodnjan nedavno se ukljucio u projekt Europske unije ENESCOM, usmjeren promociji održivosti energije i smanjenja emisije CO2 u lokalnim zajednicama, vrijedan 1,8 milijuna eura, a od tog financijskog kolaca Istri pripada 150 tisuca eura. Osim Vodnjana, u projektu sudjeluje i Grad Buje, a njegovo ce provodenje nadgledati udruga Informo, koja djeluje u ta dva grada.

Uz ovaj nedavno prezentirani, Vodnjan je ukljucen u još dva vrijedna EU-projekta, ZOOB i REVITAS, a u pripremi je i treci, SIMCA, za koji odgovor o mogucnosti realizacije ocekuju do kraja svibnja. Cilj projekta SIMCA (Stone's Museum Natural and Cultural in the Adriatic) jest ocuvanje suhozida i kažuna te senzibiliziranje lokalnog stanovništva za njihovu obnovu. Podrucja ukljucena u projekt pretežno su ruralna.

SIMCA donosi sanaciju zapuštenih poljskih putova omedenih suhozidima, koji ce nakon toga postati biciklisticke staze. Njima ce se povezivati lokacije na kojima se nalaze kažuni, ukljucujuci sve prirodne i kulturne atrakcije, poput suhozida, maslinika, lokvi, crkvica i arheoloških nalazišta, s ciljem stvaranja nove turisticke ponude i produženja turisticke sezone na proljece i jesen. Projekt predvida i osnivanje parka kažuna, muzeja na otvorenom u kojem ce se detaljno prikazivati šest faza njihove izgradnje, uz postavljanje informativnih panoa s objašnjenjima na cetiri jezika.

Program ZOOB, koji se provodi u sklopu prekogranicne suradnje IPA Slovenija-Hrvatska 2007. - 2013., usmjeren je na smanjenje zagadenja i ocuvanje biološke raznolikosti u poljoprivredi, s naglaskom na maslinarstvo. Partneri su Grad Vodnjan i ovdašnja udruga Agroturist u suradnji sa Slovenijom, poljoprivrednim zavodom iz Nove Gorice i koparskim sveucilištem te Gradom Krkom i Udrugom maslinara Krka "Drobnica".

Ukupna vrijednost projekta je 988,8 tisuca eura s predvidenim trajanjem do ožujka 2012. godine. Po financijskom planu za Vodnjan, od toga se 260 tisuca eura sufinancira s 85 posto iz IPA sredstava, dok ostalo sufinanciraju Grad i Agroturist.

Vodnjan se ukljucio i u projekt REVITAS - revitalizacija istarskog zaleda i turizma u istarskom zaledu. Projekt provodi Mjesna opcina Koper, a osim Vodnjana partneri su Istarska županija, gradovi Porec i Buzet, Opcina Svetvincenat, županijska Turisticka zajednica, slovenske opcine Izola i Piran te Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije.

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a vrijednost 1,8 milijuna eura, od cega 85 posto sufinancira IPA, a udio partnera iznosi 15 posto ukupne financijske vrijednosti projekta.Cilj je zaustaviti propadanje istarske unutrašnjosti uz ocuvanje kulturne baštine te promicanje održivog razvoja turizma u ruralnom dijelu.


Podijeli: Facebook Twiter