Konacno objava studije o Rockwoolu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Josip Zidaric, predsjednik županijskog povjerenstva za pracenje utjecaja rada Rockwoolove tvornice na okoliš i zdravlje ljudi, rekao je u srijedu da je analiza o utjecaju rada te tvornice konacno gotova. Iduceg ce je tjedna službeno prihvatiti i nadležno županijsko povjerenstvo.

Uvid u studiju, koja je napravljena na temelju prikupljenih podataka istarskog Zavoda za javno zdravstvo, zagrebackog Instituta za medicinska istraživanja koji uzorkuje tlo i zrak, ministarstava zaštite okoliša i zdravstva, Centra 112 i Doma zdravlja u Labinu, moguce je dobiti tek nakon što je "amenuje" župan Ivan Jakovcic.

Osim te dugoocekivane analize, na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša objavljena je analiza stanja postojeceg postrojenja u tvornici, koju je za Rockwool izradio zagrebacki Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Na temelju te studije Rockwool tvrdi da je postojece postrojenje "sukladno najboljoj raspoloživoj tehnici (NRT), odnosno osnovnom Referentnom dokumentu o najboljim raspoloživim tehnikama (RDNRT), vezanom uz proizvodnju kamene vune".

Tvornica traži da se ocjenjuje iskljucivo analiza koju je za nju izradio Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije jer, kako navode iz te tvrtke, svi parametri iz studije pokazuju da tvornica nema nikakav negativan utjecaj na okoliš i ljude te da su zadovoljeni svi zahtjevi NRT-a.

Podaci se odnose na utjecaj tvornice na zrak, vodu i tlo, a prikazane su i osnovne informacije o dosadašnjim ulaganjima, procijenjenim na 85 milijuna eura. Mogu se pronaci i podaci o procesima u tvornickom pogonu, vrsti sirovina koje se koriste, opis kontinuiranog mjerenja emisija u zrak, na koji se nacin procišcuju vode, kako tvornica zbrinjava tehnološki otpad, koji je utrošak goriva i energije, koliko ima zaposlenih te što se sve i kako ispušta u atmosferu.

U studiji je prikazano da je zrak po svim parametrima prve kategorije. Radi smanjivanja korištenja fenol-formaldehida u tvornici vele da su provedena ispitivanja dodavanja glukoznog sirupa u vezivu.

Kompletnu studiju koju je predao Rockwool Ministarstvo ce dostaviti nadležnim tijelima te ministarstvima regionalnog razvoja, zdravstva i kulture, nakon cega treba donijeti i konacno mišljenje o zahtjevu tvornice kamene vune. Nakon dobivanja pozitivnog mišljenja Rockwool u roku od šest mjeseci mora podnijeti zahtjev za utvrdivanjem objedinjenih uvjeta zaštite okoliša.

Glasnogovornica Rockwoola Andelka Toto-Ormuž rekla je da je studija još jedan dokaz da tvornica radi u skladu sa svim zakonskim propisima te da nema štetnog utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi.

Svoju ocjenu i mišljenje o analizi Rockwoolovog postrojenja mogu do 23. svibnja dati i gradani. Mišljenja se mogu uputiti na adresu resornog ministarstva, koje ce potom na svojim službenim stranicama obavijestiti gradane o donesenom mišljenju vezanom uz zahtjev Rockwoola.


Podijeli: Facebook Twiter