Ne bin tela da se zruši turnina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne bin tela da se zruši, jako bin bila tužna da se to dogodi", požalila nam se Lidija Brajuha, stanovnica zaselka Ragovinci, preko cijeg se posjeda stiže do srednjovjekovne gradinjske kule. Prije mjesec dana, nakon jace kiše, gomila kamenja urušila se s vrha ionako dotrajale cetvrtaste kule koju stanovnici nazivaju turnina.

"Bio je tako velik prasak da je muž reka ko da se avion sruši. Ma samo kada bi je zaštitili, konzervirali da se dalje ne urušava", kaže Brajuha, koja se prije šest godina iz Opatije, zajedno sa suprugom Josipom i sinom Aleksandrom doselila u muževu rodnu kucu. Umirovljenicke su se dane odlucili provesti u miru ruralne Istre s cime je Lidija zadovoljna premda kaže da «dodu trenuci kada joj Opatija jako zafali zbog društva».

Bave se maslinarstvom i uzgojem koza, a posebno se ponose kvalitetnim domacim kozjim sirom kojeg unatoc zabacenosti ovoga kraja uvijek uspiju prodati.

Jednom su im prilikom stalni gosti darovali repliku grafike koju je krajem 17. stoljeca izradio cuveni polihistor Johann Weichard Valvasor. Na tom prvom likovnom prikazu Gradinja koje Valvasor navodi kao Gradina utocišna je kula još uvijek potpuno cijela i pod krovom.



Gradinje se prvi put spominje 1102. u darovnici Ulricha II. Weimar – Orlamunde, a danas je to naziv za podrucje koje cine zaselci Runkovci, Krancici, Matuljci, Mužlovci, Gajani, Mandari i Banovina, sa središtem u Ragovincima u kojima se nalazi crkvica Svih svetih. Baš u njoj su prošlog tjedna pronadene vrijedne freske s kraja 12. stoljeca.

Postoji li šansa da se pokrene obnova gradinjske turnine, pitali smo cerovljanskog nacelnika Emila Dausa.

- Mi sredstva za obnovu nemamo, eventualno bismo mogli sufinancirati neke projekte. Na podrucju opcine trenutno je u tijeku obnova kaštela Posrt koju vodi Hrvatski restauratorski zavod, sanira se crkva Svih svetih u Gradinju, a u planu je projektiranje poplocenja glavne ulice u Dragucu. Imamo veliki broj spomenika kojima je potrebna sanacija, pa idemo korak po korak, a ravnamo se prema preporukama i prioritetima koje nam sugerira Konzervatorski odjel u Puli, kaže Daus.


Podijeli: Facebook Twiter