Kamenjak više nece biti veliki parking

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveci problem na podrucju zašticenog krajobraza Kamenjak je intenzivan promet u ljetnim mjesecima, kaže Neven Iveša, novi ravnatelj istoimene javne ustanove.

- Dnevni promet doseže brojku i od nekoliko tisuca vozila te se može reci da Kamenjak tada postaje veliki parking. Dosadašnji nacin rada javne ustanove nije bio usmjeren na rješenje tog problema, koji dovodi u pitanje opstojnost okoliša. Asfaltiranje cesta ne dolazi u obzir buduci da Kamenjak treba brendirati kao netaknutu prirodu, kaže Iveša.

Istice da je namjera u suradnji s Opcinom Medulin otkupiti dio zemljišta na ulazu u Kamenjak i ondje oformiti parkiralište. Napominje da ce posjetiteljima biti ponuden prijevoz vlakicem ili nekim alternativnim vozilom.

Takoder, na nekoliko lokacija postavit ce se informativni punktovi radi smanjenja gužvi na ulazu u Kamenjak koje  nastaju zbog brojnih pitanja turista djelatnicima na rampi.

- Moja je vizija da se javna ustanova potrudi produžiti turisticku sezonu, ali uz istovremeno poštivanje odredenih pravila jer je cilj da svi posjetitelji Kamenjak dožive na iskonski nacin, istice Iveša.

Njegov cetverogodišnji program, osim na zaštitu prirode, usmjeren je i na dodatne sadržaje na Kamenjaku, odnosno obogacivanje i unapredenje turisticke ponude. Izdvaja prodaju suvenira u autenticnom okruženju te formiranje tzv. parka za citanje i relaksaciju.

- U borovoj šumi postavit cemo ležaljke jer stabla imaju fitoterapeutski ucinak. Osim toga, napravit cemo Vita park, odnosno vježbalište za rekreativce sa spravama od prirodnih materijala, a nece manjkati ni sportskih sadržaja.

Duž cijele šetnice bit ce postavljene klupe, dodaje Iveša. Najavljuje zabranu nudistickog kupanja u uvalama koje posjecuju obitelji s malom djecom jer je, veli, bilo dosta negodovanja posjetitelja na nudisticke kupace.

Ispred svake uvale postavit ce se informativne ploce s podacima o uvali. Od ove godine pocinju interaktivni edukativni terenski programi za vrticku djecu te osnovnu i srednju školu.

- Popisali smo 20-ak ilegalnih objekata i nedavno podatke poslali gradevinskoj inspekciji. Dobra je vijest da svi ugovori o prodaji koji su bili potpisani unazad pet godina mogu biti poništeni, rekao je Iveša. (T. GRBIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter