Uljanik zakinut za 520 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pomorsko dobro pulskog Uljanika država je procijenila na 107 milijuna eura, ili 780 milijuna kuna, neslužbena je informacija koja stiže iz brodogradilišta. Time je samo još jednom potvrden iznos koji smo objavili u više navrata, prvi puta 31. kolovoza prošle godine, ali uvijek neslužbeno.

Navodno je Uprava Uljanika uložila protest Vladi i resornom ministarstvu zbog procijenjenog iznosa. Potvrdu o iznosu vrijednosti pomorskog dobra i komentar zatražili smo u Uljaniku, ali tijekom utorka nije stigao odgovor.

Najvrednijim je procijenjeno pomorsko dobro 3. maja, i to na više od 3,12 milijardi kuna, te Brodosplita na 2,7 milijardi kuna. Vrijednost pomorskog dobra svih brodogradilišta koja se prodaju procijenjena je na 8,033 milijardi kuna. Pulski navozi u ukupnom iznosu participiraju s osjetno manjim iznosom - 780 milijuna kuna.

Vrijednost pomorskog dobra je važna izmedu ostalog i zbog toga što u konacnom izracunu za potencijalnog kupca to znaci više ulaganja. Naime, za vrijednost pomorskog dobra umanjuje se iznos koji je potrebno uložiti u restrukturiranje brodogradilišta, odnosno uvjet natjecaja je da vlasnik mora uložiti 40 posto novca koji je država uložila u brodogradilišta.

Uprava Uljanika ocekivala je da ce se poštivati procjena vještaka pri odredivanju vrijednosti pomorskog dobra, a ona je iznosila 178 milijuna eura, ili 1,3 milijarde kuna. Uz manju vrijednost pomorskog dobra zajedno s višom cijenom dionica Uljanik je stavljen u nepovoljniji položaj i manje je atraktivan potencijalnim ulagacima.

Dok se ostala brodogradilišta prodaju za jednu kunu, Uljanikove dionice nude se po nominalnoj vrijednosti od 300 kuna, što je ukupno gotovo 400 milijuna kuna. Pored toga, samo Uljaniku nije priznata procijenjena vrijednost sudskih vještaka. Uz takve uvjete, smatraju mnogi, teško da ce biti interesa za kupovinu najuspješnijeg hrvatskog brodogradilišta.

Ipak ono što je ovog trenutka presudno za pulsko brodogradilište je ugovaranje novih brodova i zapošljavanje kapaciteta. Premda gradnja visokovrijednih jaružara donosi vecu dobit, cetiri plutajuca stroja nisu dovoljna za zapošljavanje svih kapaciteta. Uljaniku su ovog casa nasušno potrebni novi ugovori, bio on privatno ili državno brodogradilište.


Podijeli: Facebook Twiter