Radioamateri se vratili s Pacifika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Troclana ekipa pazinskih radioamatera, Hrvoje Horvat, Marko Pernic i Franko Bertoša, vratila se s dosad najzahtjevnije ekspedicije, dvotjednog putovanja u pacificku zemlju Vanuatu, gdje su na otoku Efate ostvarili cak 7.600 radioveza s radioamaterima diljem svijeta.

Tome je pogodovao veliki interes radioamatera kojima je upravo otocje Vanuatu, koje se sastoji od 83 otoka vulkanskog i koraljnog podrijetla, nedostajalo u kolekciji uspostavljenih radioveza.



No, osim postizanja dobrih rezultata, tijekom osmodnevnog boravka na otocju doživjeli su mnoge avanture. Spomenimo samo da ih je zadesio potres magnitude 5,6 po Richteru, da su prošetali rubom aktivnog vulkana Yasur iz kojeg lipce lava, kupali se na djevicansko cistim pješcanim plažama te upoznali osebujnu kulturu življenja Melanežana udaljenih 15 tisuca kilometara od Hrvatske.

- Lokalno stanovništvo je vrlo gostoljubivo prema turistima, cak su nam pomogli podizati radioantene i zanimali se kako to funkcionira. Sporazumijevali smo se na bislamiju, lokalnoj verziji engleskog jezika koji zvuci kao "engleski po Vuku", kaže Horvat te dodaje da lokalno stanovništvo "živi od nicega i za nic".

Industrije nema, ali zemlja obiluje tropskim vocem, što im je uz povrce i pokoje govedo, kokoši i svinje dovoljno za skroman život. Rijetki stanovnici imaju struju, ali za Hrvatsku znaju, i to, dakako, po nogometu.


Podijeli: Facebook Twiter