Vatrometom obilježena digitalna era

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatromet nad Motovunom bio je signal djelatnicima na Ucki da iskljuce stari analogni odašiljac i da zapocne digitalna era distribucije signala TV programa. Tim je povodom Središnji državni ured za e-Hrvatsku u utorak navecer u Motovunu okupio pedesetak novinara hrvatskih medija, ali i celne ljude državnih institucija i tvrtki koje su nositelji procesa digitalizacije.

Novinarima je najprije prikazan dokumentarno-edukativni film o tehnickim aspektima digitalizacije u distribuciji televizijskog signala. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lucic istaknuo je da je Istra odabrana za pilot-projekt digitalizacije jer je za to bila najpogodnija i tehnicki najspremnija.

"Nakon 53 godine emitiranja analognog TV signala prelazi se na potpuno novu tehnologiju, u tome može biti i poteškoca, no osim bolje kvalitete prijema, digitalizacija ce omoguciti i daljnji razvoj medijskog pluralizma u Hrvatskoj", istaknuo je Lucic.

Nakon informacije da 170 tisuca kucanstava u digitalnoj regiji 5 ostaje bez analognog TV signala i prelazi na iskljucivo digitalni prijem, novinare je zanimalo koliko ce ljudi ostati bez ikakva TV signala.

Odgovoreno je da u cijeloj ovoj regiji još oko 900 kucanstava ne može primati ni digitalni signal, iako ce neka mjesta koja su ranije imala problema s analognim signalom sada imati dobar prijem.

Novinare je posebno zaintrigirala informacija da ce zamjena analogne distribucije TV signala digitalnom umnogome pojeftiniti troškove emitiranja. Primjerice, HRT-u ce se troškovi emitiranja smanjiti sa 75 na 20 milijuna kuna, a RTL-u s 30 na 7,5 milijuna kuna.

Na pitanje hoce li se zbog ovog smanjenja troškova sniziti TV pretplata, odgovor je bio - nijecan. S obrazloženjem da ce HRT kao javna televizija ubuduce morati još više ulagati u proizvodnju vlastitih programskih sadržaja.

Bez odgovora je ostalo pitanje što ce se uciniti s 364 stara analogna odašiljaca, koliko ce ih se do kraja godine iskljuciti u cijeloj Hrvatskoj i zamijeniti s ukupno 317 digitalnih.

Na pitanje postoji li poseban program zbrinjavanja starih televizora koje ce dio gradana baciti u smece, odgovoreno je da ce i oni vjerojatno biti obuhvaceni postojecim sustavima zbrinjavanja elektronickog otpada.

Lokalne, odnosno regionalne televizije u Istri i Rijeci bit ce tijekom iducih šest mjeseci i jedine koje ce uz digitalno emitiranje s Ucke još uvijek emitirati i analogno, ali se nakon šest mjeseci i njihovi analogni signali gase.


Podijeli: Facebook Twiter