Smetlište uz zid pazinskog groblja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Groblje je mjesto mira, tišine i poštovanja prema pokojnicima koji ondje pocivaju. Cini se da na pazinskom groblju dostojanstvenost postoji samo do njegova ruba jer se metar dalje od zida koji ga opasuje nalazi smetlište.

Hrpa lampiona, aranžmana, presahlog cvijeca i ostalog otpada koji su posjetitelji nonšalantno odbacili preko zida prostire se duž citavog groblja Moj mir.



Na tu nas je ocajnu svakodnevnu sliku gradskog groblja (jedinstvenog po gradnji na katove koja je pocela davne 1830.) upozorio djelatnik gradskog komunalnog poduzeca Usluge koji nam je kazao da okoliš povremeno ciste, ali da se stanje uvijek ponavlja.

Nije mu jasno zašto je dijelu posjetitelja teško odložiti lampione u koševe za smece koji se nalaze na svakom katu groblja ili ponijeti rascvalo cvijece do kontejnera na ulazu u groblje.



Koševe i kontejnere redovito prazne, kazao nam je, a u to smo se uvjerili i na licu mjestu gdje smo zatekli gotovo prazne koševe za lampione i kontejnere. Bezobrazno i nekulturno odbacivanje otpada u neposredni okoliš groblja nema nikakvu škužu, pa je doista nerazumljivo ovakvo ponašanje na mjestu gdje posjetitelji odaju pocast svojim bližnjima.

Direktor pazinske Usluge Dragan Šipraka rekao nam je da se stanje posljednjih godina u odnosu na razdoblje prije desetak godina popravilo. Na to je zasigurno utjecala bolja opremljenost groblja.

"Prema gradskom godišnjem planu okoliš groblja se dvaput cisti (prije Dana mrtvih i u proljece), a možda bi Gradsko vijece trebalo donijeti odluku da to bude ucestalije", kaže Šipraka. Napominje da je stanje s otpadom na grobljima Pazinštine relativno dobro.


Podijeli: Facebook Twiter