Lakše do posla u Hrvatskoj i Europi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mladi za posao - posao za mlade" i "Mladi za Europu - Europa za mlade" inventivni su nazivi dvaju projekata koje je na konferenciji za novinare u petak predstavio predsjednik vodnjanske udruge Informo Andrea Debeljuh.

- Prvom je projektu cilj osposobiti mlade da koriste suvremene metode i tehnike potrage za poslom. Mladi ce se putem interaktivnih radionica informirati te stjecati konkretna i primjenjiva znanja i vještine, navodi Debeljuh.

Specificnost projekta je što ce u proces pronalaženja zaposlenja ukljuciti i mlade s posebnim potrebama. Formirat ce se i lokalna baza podataka najmladih kadrova te uspostaviti web sustav s prilagodenom lokalnom ponudom i potražnjom poslova.

Informacije za bazu podataka prikupit ce se umrežavanjem s drugim ustanovama, udrugama i zakladama.

- Europska unija nudi niz mogucnosti, od strucnog usavršavanja, sudjelovanja kroz razne oblike volontiranja, ali i financiranja projekata kroz svoje programe. Ovim projektom nastojimo demistificirati taj aparat, približiti ga mladima i zainteresirati ih da pridonesu dobrobiti društva, rekao je Debeljuh.

Na radionicama ce mladi detaljno prolaziti kroz natjecaje, stipendije i edukaciju koje nudi EU. Uciti ce o tome gdje pronaci informacije, kako tražiti stipendije, koje su mogucnosti volontiranja i rada te kako unaprijediti svoja znanja i komunicirati s raznim institucijama EU-a.

Imat ce priliku susresti se s osobama koje su boravile u Bruxellesu, aplicirale projekte za fondove EU-a te bile na strucnom usavršavanju u europskim institucijama. Oba su projekta namijenjena prvenstveno mladima od srednjoškolske dobi do 35 godina, no mogu se prijaviti i drugi.


Podijeli: Facebook Twiter