Na elasticnom užetu u Pazinsku jamu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osmorica Litvanaca nedavno su pohodila Pazin ne bi li u njemu iskusila cari "rope jumpinga", odnosno skakanja s visina uz pomoc elasticnog užeta pricvršcenog za fiksne tocke.

Tragajuci za pogodnim mjestima za skakanje, prije tri godine put ih je doveo do Luke Labinjana, alpinista i predsjednika pazinskog Speleološkog društva "Istra", te njegovog brata Tomislava. Ovih su dana oni organizirali skakakanje s mosta Vršic nad Pazinskom jamom, u cemu su se osim Litvanaca okušali i domacini.

Tako su uz bracu Labinjan skocili i hrabri ili ludi, kako se uzme, Ivan Francula, Saša Dobric, Toni Batovac, Sebastijan Labinjan, Petar Matika, Neven Galant, Floriano Belic i Roni Ladavac. Litavskim je skakacima ovo bilo posebno iskustvo i stoga što u svojoj zemlji nemaju cesto prigode skakati s ovakvih visina, pa uglavnom fiksiraju uže na razlicite zgrade, antene, stupove, i tako istegnu tzv. tirolsku precnicu.

Skakaci su uglavnom bili iz glavnog grada Vilniusa, odakle dolazi njih cetvero - Arvydas Vasilauskas, Dainius Pilypas, Lina Tukauskaitë te Vita Mikuliciutë, dok su Linas Ramodka i Andrius Pranskevicius bili iz Kaunasa, Aidas Bibunas iz Ukmerea, a Aurelija Tukauskaitë iz omanjeg Pasvalsa.

Nakon Pazina i obilaska drugih istarskih mjesta, oprema pripremljena u Speleološkom društvu "Istra" iskorištena je za skakanje s Limskog kanala, a svi su bili na svojim pozicijama osiguravajuci skakace. No u tom trenutku pojavila se policija i naložila im da pokupe opremu i odu. Ipak, Litvanac Pilypas uspio je skociti sa 125 metara visine.

Uslijedio je posjet Istarskim toplicama i spuštanje užetom niz litice stijene, a posjet je završio ponovnim skokovima s mosta Vršic. Oduševljeni Istrom, hranom i toplim docekom, Litvanci su obecali revanš na domacem terenu.


Podijeli: Facebook Twiter