Jedrilice zaplovile valbandonskom Valom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da u svakom zlu ima nešto dobro, pa i veselo, dokazao je takozvani prvi ilegalni ValBandic lokva kup održan u nedjelju u Valbandonu na jezeru koje nastaje u Veloj vali za svake obilnije kiše. Mještani koje smo zatekli na regati rekli su nam da je razina vode bila najviša do sada. To je iskoristio klub Hijene iz Pule i organizirao prvu regatu koja je bila više zabava nego natjecanje.

- Saznao sam za kup od Igora Ivancica, zaljubljenika u jedrenje i velikog sportskog entuzijasta. Samo se on neceg takvog može sjetiti. Istinski je užitak vidjeti jedrilice u Vali, a znati da su ispod jezera njive. Nekad je tu bilo i malonogometno igralište, a za jako niskih temperatura jezero se znalo zalediti, pa smo imali i klizalište. Pravo sportsko podrucje, rekao nam je Valbandonac Paolo Prodan.

Unatoc hladnoci, 20-ak sudionika regate presvlacilo se i ulazilo u cetiri jedrilice te nakon znaka signalnom raketom zapocelo natjecanje koje je trajalo više od dva sata. Nije bilo proglašenja pobjednika, a nakon napora takmicari su se zagrijali uz grah i palacinke te dobru kapljicu.

- Volimo jedriti i ucestvujemo na pravim regatama, ali ovo smo organizirali iz zezancije. Bez regula i opterecivanja, najvažnije je uživati, rekao nam je Dean Delbianco, predsjednik PIJK-a Hijena. Pojašnjava nam kraticu koja znaci Prvi istarski jedrilicarski klub ciji je moto "Jedriti se ne mora, ali je fora!"

Podršku natjecateljima došli su vecinom iskazati prijatelji kluba iz Pule, a nemalo su se iznenadili velicinom jezera i dubinom na sredini od cak cetiri metra. Manji broj Valbandonaca na regati može se protumaciti lošim vremenom, ali i cinjenicom da im je vode ove godine vjerojatno preko glave.


Podijeli: Facebook Twiter