Sniježi, oprezno vozite!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za razliku od lanjskog, koji je najviše problema stvarao na širem podrucju Pule, prvi ovogodišnji snijeg poteškoce je izazvao diljem Istre. Nakon nekoliko kišovitih dana s temperaturama previsokim za ovo doba godine, zima je u ponedjeljak ponovno pokazala svoje pravo lice.

U opcini Barban snijeg je padao od ranog jutra zabijelivši sve ceste i putove, a vec do 11 sati u Barbanu ga je bilo oko cetiri centimetra, a prema Šainima i više.



"Vrlo se brzo zadržao na tlu i dosta gusto i uporno pada pa, ako nastavi ovako, bojim se da ce opet zamesti ceste. Strahujem i da bi se mogle zalediti spusti li se još temperatura", rekao je referent Milio Bulic.

U isto vrijeme u susjednoj opcini Svetvincenat bilo je još više snijega. Iako se zadržavao i na mokrim cestama, do podneva one još nisu bile niti ocišcene niti posute.

Marcanština
se takoder zabijelila. Snijeg je poceo padati u jutarnjim satima, no vec oko podneva ga je postupno zamijenila kiša. Bilo ga je i na podrucju Vodnjana gdje ga je napadalo oko cetiri centimetra. Na fažanskom podrucju pak nije bilo snijega. Padala je kiša koja se ledila na tlu.



Od jutarnjih je sati sniježilo i na Poreštini. U priobalju se snijeg pomiješan s kišom nije uspijevao zadržati, dok je u zaledu bilo drukcije. Velike su kolicine snijega pale sjeveroistocno od Poreca, a glavne je cestovne pravce cistila ralica.

Lokalne ceste u Vižinadi u popodnevnim satima cistili su i bageri u režiji opcinske uprave, da bi stanovnici mogli automobilima kuci s posla.

Snijeg je ponovno zabijelio i Bujštinu. U Bujama se snijeg u dodiru s tlom dosta brzo topio, ali bijeli pokrivaci na parkiranim automobilima su odavali koliko je tijekom dana bio uporan.

U Krasici je glavnu prometnicu ocistila ralica, medutim za izlazak iz dvorišta trebali su se pobrinuti sami mještani. Oni koji nisu trebali otici na posao, to su rado izbjegli, a najveselija su bila djeca koja su u tili cas bila spremna sa saonicama.

Zabijeljeli su se i Gradina, Kloštar, Flengi i Sveti Lovrec, cak i dio južne padine Limskog zaljeva, u kojem se nad morem mogao vidjeti rijedak prizor snježne izmaglice. Snijegom je bio zameten Kaštelir. U istom je ozracju i Višnjanština, a u Porecu tek kiša i povremena susnježica.



Po drugi put ove zime u ponedjeljak ujutro snijeg je zabijelio Pazin. Poceo je padati iza 9 devet sati, a prema prognozama trebao bi nastaviti padati do utorka.

"Snijega na cestama u središnjoj Istri ima puno, na nekim mjestima 7-8 centimetara, a zimske ih službe ciste prema prioritetima. Zimski uvjeti vožnje proglašeni su zasad na podrucju Grada Pazina, opcina Žminj, Barban, Oprtalj i Grožnjan, te na Istarskom ipsilonu, što znaci da je na tim podrucjima obavezna zimska oprema", saznajemo od procelnika županijskog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Renata Kalca.



Na podrucju Pazina zabranjen je promet za sva teretna vozila iznad sedam tona, a i ostalim se vozacima preporucuje da ne koriste vozila ako ne moraju. Iz DUZS-a takoder pozivaju starije gradane da ne izlaze nepotrebno iz kuce zbog mogucih padova na klizavim nogostupima. Iz HAK-a upozoravaju da snijeg usporava i otežava vožnju i na ostalim cestama u Istri.

I u unutrašnjosti Rovinjštine pao je snijeg. Dok je u Balama bijeli pokrivac kiša brzo otopila, u Kanfanaru i Žminju se zadržao. Najviše ga je napadalo u Žminju, ali manje nego prošli put, a najmanje ga je bilo u Rovinjskom Selu, gdje se oko 15 sati snijeg poceo miješati s kišom. Nije prouzrocio vece poteškoce, a glavna je prometnica u Selu bila ocišcena.



Cetvrti dan nove godine na Labinštini ce ostati upamcen po obilnom mokrom snijegu koji je padao cijeloga dana. Prve pahuljice zalepršale su oko 8 sati i s vremenom su postajale sve gušce.

Ekipa zimske službe komunalnog poduzeca Prvi maj posula je sve prometnice do podneva, a nakon toga krenula je u ponavljanje citavog postupka. Ulice starog grada i kraci prilazi posipani su rucno, iskljucivo solju.

Zbog vedrih noci i ocekivanja poledice, posipati se pocelo još u subotu pa snježni pokrivac ovoga puta nije stvorio probleme u prometu.



Nakon suncane nedjelje, u Buzetu je u ponedjeljak ujutro poceo padati snijeg koji je zabijelio gradske prometnice.



Osim na Buzeštini sniježi i na laniškom podrucju gdje je snježni pokrivac nešto deblji. Na Cicariji je snijeg padao i nocu sa subote na nedjelju pa u brdskim predjelima istarskog krasa vlada prava zimska idila.


Podijeli: Facebook Twiter