Azilu na Kaštijunu treba pomoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrana za macke u konzervi i sredstva protiv buha i krpelja Frontline za pse do 20 kilograma osnovne su stvari koje nedostaju veterinaru Marku Šteki da bi napuštenim životinjama na austrougarskoj tvrdavi na Kaštijunu mogao pružiti kvalitetnu skrb.

Nekadašnja vojna farma, koja ce iduce godine možda i službeno postati azil za životinje, trenutno pruža krov nad glavom trinaestorici pasa te jednoj macki s tri macica. S obzirom na brojnost napuštenih ljubimaca, bez pomoci vladajucih, udruga, a potom i gradana, vodenje adekvatne brige o njima težak je zadatak.

- Dobio sam dosta hrane za pse, ali bih ih trebao tretirati protiv buha. Dosad sam udomio pet-šest macica, koje mazim tako da ne budu divlji, i cetiri do pet pasa. Ne smijemo odustati od projekta jer ovo je pravo mjesto. Samo treba imati strpljenja, kazao je Šteko.

Osim strpljenja, drugo gradanima kojima je stalo do sudbine nesretnih cetveronožnih ljubimaca nije ni preostalo s obzirom na to da je zakonski rok za otvaranje skloništa istekao s krajem 2009. godine. U protekle dvije godine nikakvi konkretni potezi nisu se poduzimali, vec su nadležni tek davali ideje o mogucim lokacijama azila.

- Za sada smo uspjeli preko udruge za zaštitu životinja Snoopy pružiti Šteki pomoc u hrani. Buduci da je bilo hitno, dali smo nekoliko vreca hrane za pse. S obzirom na to da su napuštene životinje s našeg podrucja, iduce godine pokušat cemo kao zainteresirana strana, a ne kao Grad, dobiti suglasnost od Ministarstva obrane za koncesiju nad objektom da bismo ga priveli svrsi. Ocekujemo pomoc i od udruga koje brinu o životinjama, rekao je dogradonacelnik Fabrizio Radin.

Lokacija je zaintrigirala vladajuce jer je u njoj prisutna sva potrebna infrastruktura. Uz to, s obzirom na to da se ondje prije nalazila svinjogojska farma, vec postoji odredeni broj boksova i ambulanta. Prostora je dovoljno ne samo za držanje pasa, vec i za njihovo rastrcavanje.

Šteko mjesecima istice pogodnosti mjesta na kojemu bi mogao biti otvoren i pansion za životinje, mali zoološki vrt, životinjsko groblje, higijenicarski servis te brojni drugi sadržaji.


Podijeli: Facebook Twiter