Proslavljen blagdan Sv. Spiridona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Peroju je u petak proslavljen blagdan Sv. Spiridona, biskupa sveca kojeg su tamošnji pravoslavni vjernici prigrlili kao svog zaštitnika. Svetu liturgiju vodili su paroh pulsko-perojski, otac Goran Petkovic, i paroh Drežnicki, otac Miloš Orelj, kojima se, na radost mnogih Perojaca i njihovih gostiju, pridružio i arhimandrit Danilo Ljubotina.

U pratnji nekadašnjeg pulsko-perojskog paroha Ljubotine stigli su i pjevaci crkvenog zbora Mokranjac iz Beograda koji su liturgiji podarili posebnu notu uzvišenosti. Dvadeset i pet andeoskih glasova "odgovaralo" je na molitve paroha Petkovica ispunivši svojom melodioznošcu svaki kutak prepune crkve Sv. Spiridona. Tijekom liturgije tradicionalno je blagoslovljen i slavski kolac kojeg je za ovu prigodu ispekla ovogodišnja kuma crkve Drina Delzotto.



Nakon završetka liturgije, vjernici su se zaputili do novog društvenog doma perojskih crnogoraca, koji je tom prilikom blagoslovljen, te su razgledali izložbenu zbirku 80 razlicitih izdanja Njegoševog Gorskog vijenca u vlasništvu tajnika Društva perojskih Crnogoraca »Peroj 1657« Nikole Škoka. Proslava se nastavila u starom društvenom domu gdje je za sve prisutne priredena prigodna zakuska, još uvijek u znaku posta, koji ce za pravoslavne vjernike potrajati do Badnjaka 6. sijecnja.

Zanimljivo je ovdje spomenuti jednu staru tradiciju na koju nas je podsjetio arhimandrit Ljubotina osvrnuvši se tijekom liturgije i na katolicki Božic. "Sve do 1950-ih Perojski pravoslavci i Vodnjanski katolici su živjeli u gotovo bratskoj slozi, buduci da su i jedni i drugi bili mahom poljoprivrednici. Njihovo medusobno poštovanje najviše je dolazilo do izražaja upravo na vjerske blagdane kada su jedni drugima dolazili u goste nakon misa da si cestitaju. Naravno da se i danas to dogada medu prijateljima, ali to je sada na osobnoj razini i kulturi a ne tako masovno kao što je bilo nekad", objasnio je Nikola Škoko.


Podijeli: Facebook Twiter