Pulska Hitna u kaosu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog snijega i poledice, pulska Hitna pomoc ima pune ruke posla. "U totalnom smo kaosu, više niti ne brojimo intervencije, a Hitna je krcata gradanima koji su stigli zbog prijeloma, uglavnom nogu i ruku", potvrduje nam dežurni djelatnik pulske Hitne pomoci. Po njegovim rijecima, služba je na teren dosad izašla zbog cetiri teška prijeloma, a na putu za Barban ispred vozila Hitne pomoci cijelo vrijeme išla je ralica kako bi se lijecnici uopce mogli probiti do pacijenta.

Osim izlaska na intervencije, Hitna pomoc je prepuna gradana koji sami dolaze u ambulantu zbog prijeloma. U Hitnoj  mole gradane, osobito one starije, da ne izlaze van.

Inace, nakon netom okoncane sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Pule, koji je formiran radi "osiguranja osnovnog funkcioniranja Grada uslijed obilnih snježnih padalina i najava pogoršanja vremenskih prilika", donesene su sljedeci zakljucci i preporuke:

"Sve gradske službe ukljucene su u aktivno rješavanje cišcenja i uklanjanja prepreka s gradskih i prigradskih prometnica, a mole se svi gradani da osobnim vozilima prometuju samo u slucaju krajnje nužde i uz kompletnu zimsku opremu". Takoder, Stožer poziva gradane i poslovne subjekte da održavaju cistim prilaze vlastitim domovima i objektima, a gradane koji su voljni ukljuciti se i pomoci u cišcenju, da se jave Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula.

Kako doznajemo, koordinacija svih aktivnosti obavlja JVP Pula, a Stožer, kojim predsjeda dogradonacelnik Fabrizio Radin, ce biti u neprekidnom dežurstvu i sve informacije su dostupne na telefonskom broju 535-800. Krizni stožer cine direktori svih gradskih komunalnih poduzeca te predstavnici javne vatrogasne postarojbe Pula i poduzeca Cesta Pula.

Od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudija Karlovica doznajemo da su vatrogasci na terenu od ranojutarnjih sati, a dosad su odradili 20-ak intervencija, uglavnom zbog polomljenih grana i srušenih stabala koji su blokirali prometnice i automobile. Pod naletom snijega, nekoliko stabala srušeno je u Parku grada Graza, kod taksi stajališta na Giardinima te u parku nasuprot Gospodarskoj komori. Službe Herculanee ujutro nisu mogle prikupljati smece te su se pridružile vatrogascima u cišcenju snijega koji je zameo automobile.

Direktor Herculanee Igor Stari rekao je da je Meštroviceva ulica bila potpuno blokirana, kao i podrucje kod benzinske crpke na Vidikovcu te cesta kod mlina. Brojni Puljani ciste snijeg ispred vlastitih kuca i stanova, a neki vec uživaju u zimskim radostima, pa su tako ulice Dubrovacke bratovštine, Radiceva te Rizzijeva vec pretvorene u sanjkališta. Problemi u prometu u Puli su uzrokovali i kašnjenje kruha kojega u pojedinim trgovinama nije bilo do devet, deset sati. S obzirom na to da je zbog opceg kolapsa kupaca i onako bilo malo, kašnjenje osnovne prehrambene namirnice prodavace nije posebno uznemirilo. U trgovackim centrima doznajemo da su problema imali i s dostavom dnevnog tiska, ali do deset sati sve su novine bile na svom mjestu.

Možda više od kašnjenja kruha gradane je uznemirilo to što tijekom današnjeg dana nisu vozili Pulaprometovi autobusi. Isprva je razlog bio taj što ceste nisu bile ocišcene, a potom led koji se zbog pada temperature u popodnevnim satima poceo stvarati na kolnicima. U Pulaprometu doznajemo da novi autobusi nisu prilagodeni vožnji u snježnim uvjetima, zbog cega su vozaci svoju smjenu odradili na kolodvoru.

Moguce je da javni gradski prijevoz nece voziti ni u nedjelju. Za razliku od Pulaprometovih, autobusi tvrtke Brioni vozili su bez ikakvih poteškoca. Redovne linije prometovale su bez problema, a zastoja ili kvarova do popodnevnih sati nije bilo.


Podijeli: Facebook Twiter