Poštanski sanducic jedini trag Ocellusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka Ocellus, s kojom je nacelnik Opcine Barban Denis Kontošic prošlog tjedna potpisao ugovor o poslovnoj suradnji, prema podacima iz sudskog registra trgovackih društava u RH ima sjedište u Umagu u Trgovackoj ulici. Prema drugim podacima na internetu, njeno je sjedište pak u Viškovu na rijeckom podrucju.

Ocellus intrigira i time što se o njegovom poslovanju, ali i osnovnim podacima, ne zna baš ništa. Zavjet šutnje iz Opcine te predstavnika tvrtke zanimljiv je i uzme li se u obzir da je zemljište na kojem se namjerava graditi i ulagati državno. Ne zaboravimo da je nacelnik, kao predstavnik tijela lokalne samouprave, dužan informirati javnost, posebice žitelje opcine koji su ga izabrali, o poslovnim potezima. Naime, osim ugovora o poslovnoj suradnji, istog je dana potpisan i onaj o povjerljivoj poslovnoj suradnji prema kojem se obje strane obvezuju na šutnju.

Ocellus je, prema sudskom registru, registriran na Trgovackom sudu u Pazinu sa sjedištem u Umagu. No na prijavljenoj adresi u Umagu, u Trgovackoj ulici 1b u samom centru grada, jedino što Ocellus ima jest poštanski sanducic. Kao clan društva, odnosno osnivac, u registru je naveden tek Zoran Savicic s državljanstvom BiH, tocnije iz Republike Srpske. Temeljni kapital tvrtke je minimalni, 20 tisuca kuna, a u predmetu poslovanja stoji više od 20 djelatnosti.

U spomenutoj zgradi u Umagu nema poslovnih prostora na cijim vratima stoji ime tog poduzeca. Ocellus sanducic dijeli s tvrtkom Markovac 2009, registriranom za poljoprivredu, trgovinu i usluge, koja takoder tamo nema ured. Rijec je o zgradi u kojoj su prostori u vlasništvu Grada Umaga i svi su iznajmljeni. U gradskoj upravi nisu culi ni za Ocellus ni za Markovac 2009, niti su znali da u holu u prizemlju imaju zajednicki sanducic za poštu. Urede u zakupu imaju projektne tvrtke, Lucka uprava Umag-Novigrad, Udruga iznajmljivaca privatnog smještaja, ondje je sjedište lokalnog HDZ-a, a dva-tri ureda ima i umaška podružnica Hypo banke.

Podatke o Savicicu pronašli smo i u Glasilu kongresa srpskog ujedinjenja ciji je on potpredsjednik, a koji su objavljeni na internetu. Prema njima, Savicic je celnik tvrtke Inmark-Omega sa sjedištem u Zagrebu (potvrdu toga nismo našli u sudskom registru), osnivac je Ocellusa koji je nakon pocetka rata u bivšoj Jugoslaviji bio direktna veza izmedu ruske naftne industrije i Cipra. Kasnije je osnovao Consulting & Engineering Co. u Bruxellesu koji je bio ukljucen u obnovu Republike Srpske nakon rata. Trenutno Savicic ima tvrtku koja se bavi reciklažom plastike u Las Vegasu, gdje i živi. Iako se Ocellus navodi kao ciparska tvrtka, podataka o njoj nema na Cyprus-Data.com, internetskoj stranici javnog servisa koji pruža informacije o svim ciparskim subjektima.

Iako nije želio komentirati podatke koje smo pronašli o tvrtki Ocellus, Kontošic je ponovio da smatra da je potpisivanje ugovora dobra stvar za razvoj opcine. "Zemljište na kojem ce ulagati potencijalni investitori je državno, i to nam je najcvršca garancija. Prije nego što se uopce ondje pocne nešto graditi, morat ce proci itekakve provjere i procedure", rekao je.


Podijeli: Facebook Twiter