Pulski aerodrom ostaje medunarodni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pulska zracna luka nece izgubiti svoj medunarodni status, a uz pulsku luku taj ce status zadržati i sve ostale zracne luke u Hrvatskoj koje su ga i dosad imale", rekao je tijekom aktualnog sata županijske Skupštine istarski župan Ivan Jakovcic, obznanivši to kao dobru vijest i posljedicu uspješnih razgovora s predstavnicima ministarstva Ministarstva mora prometa i infrastrukture. Tu je informaciju podijelio s vijecnicima tek nakon zadnjeg vijecnickog pitanja predstavnika kluba HSU-a i HSLS Ivice Mikulcica koji je zatražio pojašnjenje statusa pulskog aerodroma te predložio da Županija donese zakljucak o važnosti ocuvanja medunarodnog statusa pulske Zracne luke koji bi se uputio na sve nadležne institucije. Nakon županove dobre vijesti, Mikulcic je zahtjev logicno i povukao.

Jakovcic je ponovno istaknuo da je Županija reagirala odmah nakon što se doznalo da pulskoj luci prijeti gubitak medunarodnog statusa, te da je želja da pulska luka bude dio šengenskog režima ali ne nauštrb istarskog gospodarstva, a o svemu je i pismeno obavijestio premijerku i predsjednika Republike. -Vjerujem da je taj problem riješen, rekao je Jakovcic dodajuci da je i nadležni ministar Božidar Kalemeta apriori odbio mogucost ukidanja medunarodnog statusa.

Odgovarajuci na pitanje stranackog kolege Tedia Chiavalona koji je tek kratko pitao "što se dogada s pulskom bolnicom" Jakovcic je rekao da je vodstvo Županije ovih mjeseci angažirano na zatvaranju financijske konstrukcije izgradnje pulske bolnice. Naglasio je da je kreditiranje problem zbog financijske krize te da bi za projekte bolnice, izgradnju doma umirovljenika i planiranih škola trebalo oko 100 milijuna eura kreditnih sredstava.

-Što se tice bolnice, razmatra se opcija vezana uz podizanje klasicnog kredita ili opcija javno-privatnog partnerstva s kompanijama koje grade bolnice, rekao je Jakovcic, naglasivši da ocekuje da ce ministarstvo zdravstva do kraja godine raspisati medunarodni natjecaj za financiranje i izgradnju bolnice. Po njegovim rijecima, investitor izgradnje bila bi pulska bolnica, dok bi jamstva u iznosu od 80 posto dala država dok bi ostatak sredstava osigurala Županija.

Jakovcic je rekao da su za projekt izgradnje zainteresirane neke velike svjetske kompanije, spomenuvši pritom Siemens. -Ako natjecaj bude raspisan, mi cemo svoja obecanja ispuniti. Zbog nas ništa ne stoji i problem je u ministarstvu zdravstva koje se skupa s ministarstvom financija mora odluciti i raspisati natjecaj, rekao je Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter