Životinje ne smiju imati rok trajanja!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu sutrašnjeg Svjetskog dana životinja danas su volonterke udruge Snoopy na pulskoj tržnici dijelile promotivni materijal, bojanke za djecu i savjete o životinjama. Cilj je bio ukazati na još uvijek nemaran odnos prema životinjama i potaknuti gradsku vlast na hitno otvaranje skloništa, u cemu volonterke traže podršku gradana putem potpisivanja peticije. Zbog neprovodenja Zakona o zaštiti životinja njome se ujedno traži reforma veterinarske inspekcije, koja bi trebala biti ucinkovitija, brojnija i spremnija nadzirati te sankcionirati zlostavljace životinja i ostale gradane koji se ne pridržavaju zakona.

"Vlasnici i dalje masovno napuštaju svoje ljubimce i zato je sramotno da grad poput Pule ima neriješeno pitanje skloništa. Trenutno postoji samo higijenski servis u kojem je devet boksova, što je nedovoljno. Uz to, ako ne uspiju udomiti psa u roku od dva mjeseca, on biva uspavan. Zato tražimo azil u kojem životinje nece imati rok trajanja. Svaki grad trebao bi ga imati jer je to jedan od uvjeta za ulazak u Europsku uniju. Poseban problem predstavljaju macke, za koje ne postoji nikakav alternativni smještaj osim ulice", kazala je predsjednica udruge Nina Božac i dodala da gradani mogu potpisati peticiju i na internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr.

Ona je rekla da su se udruzi tijekom ljeta javili brojni turisti koji su bili nezadovoljni cinjenicom što u centru Pule ne postoji niti jedan park u kojem bi mogli prošetati i rastrcati svoje ljubimce. Žalili su se i na to da s psima ne mogu u trgovine ni autobuse. "Treba poticati kulturu gradana, odnosno nauciti ih da je njihova obaveza pocistiti za psima. Ali to mora biti riješeno na drugi nacin, a ne izbacivanjem pasa iz grada", istaknula je Božac.


Podijeli: Facebook Twiter