Rekreativna Parenzana okupila rekordnih 478 sudionika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Nadam se da organizatori sljedece godine ne namjeravaju napraviti još vecu Parenzanu jer cu tada morati parkirati u Buzetu, u šali je rekao poznati opatijski pjevac Šajeta na završetku ovogodišnje najmasovnije vižinadske biciklisticke utrke. Šajeta nije bio daleko od zbilje, ovogodišnja je rekreativna biciklijada Parenzana prvi put ujedinjena s natjecateljskom Monutain bike Parenzana Cannondale utrkom, te su ove "dvije fešte na dva kotaca" zajedno s popratnim manifestacijama okupile gotovo tisucu ljudi.

Samo se na startu rekreativne biciklijade okupilo rekordnih 478 sudionika svih dobi. Velik odaziv biciklista iz svih krajeva Istre, ali i Primorja, Zagreba i Slavonije, te susjedne Italije, Slovenije, Austrije i Njemacke, organizatorima nije dozvolio predah, te su svi natjecateljski brojevi u jutarnjim satima jednostavno razgrabljeni. Susret koji osim druženja na dva kotaca ima zadatak podsjetiti i na trasu kojom je nekada vijugala istoimena željeznica ove se godine održao po cetrnaesti put, a sudionici ce ga osim po ugodnom i toplom vremenu pamtiti i po tome što je po prvi put start imala na glavnom vižinadskom trgu.

Znak za pocetak biciklijade oznacila je sirena stare lokomotive parnjace i uzdignuta palica "strojovode" (koordinatora susreta Zvonimira Blaževica), koji je pritom posebno pozdravio one koji su stajali u prvoj liniji, najmladeg sudionika, cetverogodišnjeg Lorenza Ritossu iz Vižinade, te najstarijeg biciklista, vec dobrog znanaca ovog susreta, 84-godišnjeg Pietra Lonzaricha iz Trsta.

Nešto više od tri sata trebalo je svim biciklistima da produ kroz cilj. Nakon dugog pedaliranja biciklisti obiju utrka okrjepu uz fažo nastavili su na trgu s koga je sve krenulo, a za zabavu su se uz vec spomenutog Šajetu, pobrinuli i Baredinesauri. Osim užitaka na dva kotaca, Parenzanu cini i niz popratnih sadržaja za sve ljubitelje prirode i kretanja. Istu su trasu pretrcali i ultramaratonci, a manifestaciju su obogatili osnovnoškolci koji su se natjecali u krosu, te sudionici pješacke ture "Srce Vižinade". Oko sedam kilometara pješacke staze napravilo je pedesetak pješaka, a osim krajolika razgledali su i freske u crkvi sv. Ane i na Božjem polju.


Podijeli: Facebook Twiter