Zakladi milijun, udrugama upola manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Civilne udruge iz Istre koje su još u lipnju sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije potpisale ugovor za dobivanje novca za svoje projekte ostale su neugodno iznenadene kad im je javljeno da ne racunaju na cijeli iznos potpore. Ukupno ce se one smanjiti za 12 projekata koji su bili prihvaceni na natjecaju iz ožujka za podrucja djelovanja ''Djeca i mladi'', ''Demokratizacija i ljudska prava'' i ''Zaštita okoliša i održivi razvoj'', kada se zaklada obavezala isplatiti 282 tisuce kuna.

Upraviteljica zaklade Kristina Bulešic Stanojevic smanjivanje potpora opravdala je time što im je Istarska županija smanjila donacije. "O svemu smo obavijestili predstavnike udruga koji ce prilagoditi aktivnosti tako da se ne utjece na realizaciju projekata. Svi ce biti realizirani osim jednog Centra za gradanske inicijative Porec, ali zato ce njegov drugi projekt biti financiran u potpunosti, a za prvi cemo platiti dosadašnje troškove", istice Bulešic Stanojevic. Dodaje da je i zaklada maksimalno reducirala svoje troškove te da su smanjili broj zaposlenika sa šest na pet.

Ovaj financijski problem otvorio je jedno drugo, mnogo važnije pitanje: kako radi i raspolaže novcem zaklada koju je 2007. osnovala Istarska županija i u kojoj glavnu rijec vodi IDS-ov kadar? Ono što smjesta postaje vidljivo iz financijskog izvještaja je da zaklada vecinu novca troši na samu sebe, dok je svega trecinu izdvojila za udruge i gradanske inicijative! Prošle godine je iz proracuna Županije, gradova i opcina, od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i europskih fondova zaklada prihodovala 1,9 milijuna kuna. Od toga su udrugama isplacene svega 542 tisuce kuna, odnosno 27 posto od svih prihoda! Cak milijun kuna, tocno koliko zaklada dobiva iz županijskog proracuna, potrošen je na place zaposlenika i ostale troškove redovnog poslovanja, kao što je uredski materijal, leasing, komunikacijski troškovi, troškovi prijevoza i putovanja, reprezentacija, promocija… Zaklada placa i najam od 21 tisucu kuna godišnje Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) u cijim prostorima djeluje.

Da nije uobicajeno da zaklada više izdvaja za sebe nego za one zbog kojih je osnovana, svjedoce podaci koji stižu iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Njihovi ukupni prihodi lani su iznosili 46,2 milijuna kuna, a gotovo 92 posto uloženo je u podršku razvoju civilnoga društva kroz 350 potpora organizacijama civilnoga društva te u ostale aktivnosti. Na upit zašto se u Istri samo 27 posto sredstava troši na rad udruga, Bulešic Stanojevic kao krivce navodi udruge. "Lani je odobreno 646 tisuca kuna potpora, što cini 33 posto proracuna. Isplacene su 542 tisuce kuna, a razlika ce se isplatiti u ovoj godini. Razlog tako niskom postotku nalazimo u nezadovoljavanju formalnih uvjeta natjecaja, što znaci da u prijavi nije priložena sva tražena dokumentacija, te u niskoj kvaliteti projekata i gradanskih inicijativa", veli.

Upitno je zbog cega zaklada ne dodjeljuje sav novac planiran za donacije, vec se dio prebacuje u sljedecu godinu za redovno poslovanje. Primjerice, zaklada je u 2007. za donacije putem javnog poziva planirala 400 tisuca kuna, a odobrila je 256 tisuca kuna potpora. Predsjednica ponovno kao razlog istice lošu kvalitetu projekata. "Nažalost, u prvoj godini raspisivanja natjecaja od ukupno 57 prijava 23 su odbijene zbog nezadovoljavanja formalnih uvjeta, a 19 prema odluci uprave zbog nedovoljno kvalitetnih projektnih prijava. Lani su na natjecaje stigle 72 prijave, 29 je odbijeno iz formalnih razloga, a odobreno je 25 potpora", veli Bulešic Stanojevic.

Iako je upraviteljica napomenula da se pri trošenju sredstava zaklada vodi najpovoljnijom ponudom te nastoji uštedjeti što više, postavlja se logicno pitanje - cemu uopce služi ova institucija koja od 1,9 milijuna prihoda milijun "pojede" za vlastite potrebe, a manji dio daje udrugama, iako je zbog njih osnovana!? Ispada da je isplativije sva sredstva namijenjena razvoju civilnog društva uplacivati direktno udrugama i gradanskim inicijativama, umjesto da od proracunskih sredstava najviše profitira ova, po svemu sudeci IDS-ova, zaklada.


Podijeli: Facebook Twiter