Mudracima dvije tisuce kuna mjesecno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo cetiri mjeseca nakon lokalnih izbora, u kojem je premocno pobijedio, a IDS osvojio 15 od 19 mandata u Gradskom vijecu, gradonacelnik Giovanni Sponza je novinarima predstavio svoje savjetodavno tijelo. Uz dogradonacelnike Marina Budicina, zaduženog za društvene djelatnosti, i Williama Uljanica, koji ce se brinuti o poljoprivredi, u njemu su i dva clana nekadašnjeg poglavarstva.

Petar Macura ce i dalje biti zadužen za resor financija, a Robert Mavric za komunalnu infrastrukturu i urbanizam. O gospodarstvu Sponzu ce savjetovati Davor Žufic, turizmu i promidžbi Odete Sapac, a o razvoju i poduzetništvu Gianclaudio Pellizzer.

Sponza je najavio da ce osnovni zadatak novog tijela biti da u suradnji s njim, gradskim uredom, odjelima, ustanovama i trgovackim društvima prati i usmjerava zaštitu i razvoj opceg društvenog, socijalnog i gospodarskog standarda Rovinja.

Na pitanje novinara o odgovornosti i honorarima savjetodavaca te nacinu djelovanja, rekao je da ce odgovornost biti na njemu, dobivat ce neto dvije tisuce kuna mjesecno, a sastajat ce se jednom tjedno ili cešce po potrebi.

Jedna od takvih je situacija s besplatnim udžbenicima za ucenike osnovnih škola, koju je Vlada nenadano ukinula. Uz razmjenu udžbenika u školama, Sponza je najavio jednokratne novcane pomoci za ucenike iz obitelji koje udovoljavaju uvjetima prihoda po odluci o socijalnoj skrbi. Uvjet prihoda je za troclanu obitelj 2.400, cetveroclanu 2.700, a za svakog daljnjeg clana povecava se za 500 kuna. Za samohrane roditelje je utvrden poseban uvjet da prihodi ne prijedu 1.700 kuna po clanu obitelji.

Obitelji koje ostvare ove uvjete, za što moraju podnijeti potrebnu dokumentaciju na obrascu Upravnog odjela za društvene djelatnosti do 30. rujna, dobit ce 500 kuna za ucenike nižih ili 800 kuna za ucenike viših razreda. Pomoc se nece odobriti u slucaju da ucenici ostvare pravo na besplatne udžbenike od države.

Na pitanje koliko ce ucenika moci zadovoljiti ove stroge kriterije, Sponza je rekao da mu je nepoznato jer Grad nema uvida u dokumentaciju koju prati Porezna uprava.


Podijeli: Facebook Twiter